Зеленський відсторонив Тупицького від посади: у КС збираються на спеціальне засідання (доповнено)

Дата: 30 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд запланував спеціальне пленарне засідання через указ президента Володимира Зеленського про відсторонення на два місяці Олександра Тупицького від посади судді КСУ.

Про це повідомили на сторінці КС у фейсбуку. 

Офіс генерального прокурора скерував президенту клопотання про усунення Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці 28 грудня. Наступного дня Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення та наголосив, що зробив це “заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи”.

Ще до підписання указу експерти говорили, що хоча президент має можливість відсторонити від посад осіб, яких призначає, однак на суддів КС цей механізм не поширюється. Водночас представник президента в КС Федір Веніславський після підписання уточнив, що йдеться не про звільнення, а про тимчасове відсторонення, яке передбачене законодавством. 

У Конституційному Суді наголосили, що рішення про звільнення Тупицького ухвалюватимуть тільки вони.

“Рішення про звільнення судді Конституційного Суду з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього”, – повідомили в пресслужбі суду. 

Згодом у правовому департаменті КС указ Зеленського назвали “юридично нікчемним” і таким, що “не може підлягати виконанню”. Водночас 5 січня у КС проведуть збори суддів, на яких розглянуть указ Зеленського. 

Нагадаємо, що правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

Відомо, що наприкінці жовтня Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Понад половину українців негативно ставляться до рішення КС, яке призвело до так званої конституційної кризи, яку тепер допомагають вирішити міжнародні партнери. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter