Офіс генерального прокурора просить Зеленського відсторонити на два місяці голову КС Тупицького

Дата: 28 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора скерував президенту Володимиру Зеленського клопотання про відсторонення на дві місяці голови Конституційного Суду Олександра Тупицького. 

Про це повідомили у відомстві. 

Фото: Главком

Правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях у межах справи колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова, якого наразі розшукують. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку в підприємстві.

За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. На виклик, щоб отримати повістку, голова КС не прийшов через сімейні обставини, однак, за інформацією правоохоронців, не навів доказів поважності цієї причини. Через неявку підозру Тупицькому надішлють поштою.

Розслідування журналістів програми “Схеми” про Олександра Тупицького 

Водночас, як наголошує на сторінці у фейсбуку експерт Центру політико-правових реформ Євген Крапивін, президент має можливість відсторонити від посад осіб, яких призначає, однак на суддів КС цей механізм не поширюється. 

“Це неконституційно, адже, встановивши високі гарантії для статусу судді КС, Основний закон нічого не сказав про відсторонення його від посади, лише про припинення повноважень. Згадуємо спеціально-дозвільний принцип правового регулювання: якщо прямо не передбачено законом для органу влади, то заборонено”, – зауважує він. 

За словами Крапивіна, положення, що дозволяють президенту звільняти призначених ним осіб, не слід поширювати на суддів, адже це окрема від президента незалежна гілка влади.

“Те, що формально президент призначає суддів, ще не означає, що він вирішує питання про їхнє відсторонення”, – наголошує він. 

Тимчасово відсторонити суддю можна іншим затвердженим законом способом. Так, для цього генеральний прокурор або його заступник подає відповідне подання до Вищої ради правосуддя, яка й розглядає це питання. Однак, як додає Крапивін, на суддів КС цей порядок, згідно з Конституцією, не поширюється. 

Нагадаємо, що наприкінці жовтня Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Понад половину українців негативно ставляться до рішення КС, яке призвело до так званої конституційної кризи, яку тепер допомагають вирішити міжнародні партнери. 

Фотографія обкладинки: DW

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter