На утримання суддів у відставці українці щороку витрачають щонайменше 30 млн грн – дослідження

Дата: 01 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

На утримання 37 суддів, яких відправили у відставку замість звільнення, з бюджету витрачають щонайменше 30 млн грн щороку.

Про це свідчать результати дослідження Фундації Dejure.

У 2016 році в Україні розпочалася переатестація суддів. Тих суддів, які не пройшли оцінювання через низьку компетенцію або сумніви в доброчесності, мали б звільняти. Однак у багатьох випадках їх відправляли у відставку, а тому вони отримували вихідну допомогу в розмірі трьох місячних суддівських зарплат. Також держава довічно виплачує таким суддям щомісяця утримання в розмірі 50% зарплати за останньою посадою. 

Задля отримання відставки Вища рада правосуддя, яка має звільнити суддю, на своєму засіданні ставила першим пунктом порядку денного питання його відставки.

“Питання звільнення за результатами кваліфоцінювання, яке стоїть другим пунктом, не розглядається взагалі, тому що суддя вже відправлений у відставку”, – пояснює механізм роботи “схеми” експертка Фундації Dejure Катерина Грищенко

Дії Вищої ради правосуддя в “схемі” є зловживанням, стверджують активісти, адже орган мав би не розглядати питання відставки судді до завершення процедури його звільнення за результатами кваліфікаційної перевірки.

Згідно з результатами дослідження Фундації Dejure, лише на вихідну допомогу 37 суддям, яких відправили у відставку замість звільнення, витратили понад 4,7 млн грн. На утримання, за підрахунками дослідників, щороку з бюджету витрачають 30 млн грн. Розмір витрат на утримання активісти розрахували на підставі розміру середньої пенсії в країні, адже до цього Пенсійний фонд відмовився розповісти про розмір довічного утримання, яке виплачують суддям у відставці.

У своїх заявах Вища рада правосуддя неодноразово наголошувала, що питання оплати праці суддів і, як наслідок, довічного грошового утримання у відставці є вкрай важливим та нагальним завданням держави як гаранта незалежного та справедливого суду.

Нагадаємо, вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має перевіряти членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності, а також ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. Ідеї щодо реформування ВРП висував президент Володимир Зеленський. Однак експерти, зокрема з Венеційської комісії, розкритикували їх, а тому парламент відправив відповідний законопроєкт президента на доопрацювання ще в листопаді минулого року. 

Соціологічні дослідження показують, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

Нещодавно активісти запустили платформу з досьє на понад 5 тисяч суддів. Завдяки цьому кожен охочий може перевірити на доброчесність будь-якого з них та дізнатися про те, чи відповідають статки судді доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, зокрема щодо активістів Євромайдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter