Очищення ВРП: нардепів закликали не підтримувати розкритикований законопроєкт Зеленського

Дата: 05 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Народних депутатів закликали відправити на доопрацювання законопроєкт президента Володимира Зеленського №3711, покликаний сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

З таким закликом виступили у Фундації DEJURE.

Уже рік в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. Минулого року парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий склад не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. У червні 2020 року президент Зеленський зареєстрував законопроєкт №3711, який мав би розв’язати цю проблему, проте, за думку експертів, документ не тільки не вирішує ключових проблем судової влади, а й лише поглиблює їх.

Законопроєкт Зеленського визначає, що нову ВККС сформує конкурсна комісія, до якої входитимуть міжнародні експерти. Однак міжнародні організації відмовилися делегувати своїх представників до органу, а тому його склад формуватиме Уповноважена Верховної Ради з прав людини. Остання ще минулого року стала фігуранткою справи про втручання в роботу ВККС

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

За даними правоохоронців, судді ОАСК втрутились у призначення членів ВККС за квотами Омбудсмана та Державної судової адміністрації. Ймовірно, судді та Омбудсман домовилися про призначення лояльних до ОАСК членів комісії. Натомість суд мав не підтримати позиції НАЗК, яке звинуватило Людмилу Денісову в тому, що та не задекларувала кошти у 2016–2018 роках.

Законопроєкт  Зеленського розкритикувала Венеційська комісія та активісти, однак профільний комітет усе ж рекомендував парламенту ухвалити його на засіданні 5 листопада. У Фундації DEJURE рекомендують нардепам, окрім відправлення президентського законопроєкту на доопрацювання, підтримати альтернативний законопроєкт №3711-1.

Нагадаємо, вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має перевіряти членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності та ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. Пункт щодо комісії міститься й у нещодавно підписаному меморандумі з МВФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter