В Україні за держзраду засудили двох кримських суддів до 12 та 13 років

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Двох колишніх українських суддів із Криму засудили за державну зраду.

Про це інформує Прокуратура Автономної Республіки Крим 11 січня.

За публічного обвинувачення прокуратури автономії до 12 та 13 років позбавлення волі заочно засуджено двох окупаційних суддів з Криму. Їх визнано винними у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними відомства, після окупації півострова у 2014 році судді зрадили присягу й обійняли посади “суддів” незаконних формувань “Нахімовського районного суду” в Севастополі та “Арбітражного суду республіки Крим”.

У прокуратурі вказують, що вони, зокрема, “безпосередньо сприяли становленню та зміцненню окупаційних судових органів на півострові“, допомагаючи переходу судової системи України в Криму на російське законодавство.

Прокуратура не називає імені засуджених. Утім, посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив “Крим.Реалії”, що йдеться про Білоус Марину Олександрівну (Bilous Maryna Oleksandrivna, Belous Maryna Aleksandrovna) з так званого “Арбітражного суду Криму” і Дяду Тетяну Володимирівну (Diada Tetiana Volodymyrivna, Dyada Tatyana Vladimirovna) з “Нахімовського райсуду Севастополя”.

Їхні публічні коментарі наразі відсутні.

9 січня суд в Україні заочно засудив до 12 років позбавлення волі депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання за звинуваченням у державній зраді.

Раніше повідомлялося, що Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо дев’яти суддів та двох правоохоронців у Криму.

Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БєлоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини ЄрохіноїЕдуарда ПікуляЛюбові Ломанової, Володимира Бондарева, Ніни Шестакової, Олександра Сінані, Антоніни Курської, Михайла БілоусоваТамари Якушевої, Ірини ЧортковоїТетяни ДядиОлени ЛогвінкоНаталії ХмарукІрини ПекарініноїАртура АвакянаОлександра ЦвєтковаЛесі УкраїнецьСвітлани РибіноїДлявера БербековаАнастасії ДудникНаталії ПлієвоїВіктора КозленкаОльги КолупаєвоїАлли Хіневич та Марини Білоус.

Раніше “Крим SOS” оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. За вісім років 81 жертву політичних переслідувань сумарно засудили до ув’язнення на 1002 роки та два місяці.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter