Усього 5% національних та регіональних сайтів не мають української версії

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні лише 5% національних та регіональних сайтів не відповідають нормам мовного законодавства та не мають української версії. 

Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

Фото: Reuters

Кремінь поділився результатами дослідження, в межах якого проаналізували 866 тисяч дописів у соцмережах та перевірили 1924 ресурси – 566 загальнонаціональних та 1358 регіональних порталів.

Як виявилось, повноцінна українськомовна версія сайту відкривалася за замовчуванням у 81% загальнонаціональних та 85% регіональних медіа. В решті випадків користувачі бачили першу сторінку або російською, або змішано українською та російською мовами.

Якщо казати про сайти, які не мають української версії взагалі, то таких налічили 35 серед загальнонаціональних та 60 серед регіональних медіа.

За словами Креміня, у порівнянні з минулим роком ситуація кардинально змінюється й позитивна динаміка відчувається як на національному, так і на регіональному рівнях. Водночас у тих регіонах, де спостерігають систематичні порушення, досі немає затверджених регіональних мовних програм. 

“Я говорю про Харків та Одесу”, – додає Кремінь. 

Нагадаємо, що третина всіх скарг, які отримав мовний омбудсман за п’ять місяців, стосувалася порушень у Києві. 

Останніми роками кількість тих, хто спілкується українською в Україні, збільшувалась, а з початку повномасштабного російського вторгнення таких людей значно побільшало. Соціологам понад 80% громадян нині розповідають, що перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою. 

Попри це в Україні досі можуть, наприклад, відмовитись обслуговувати, якщо ви спілкуєтесь українською, або ж не взяти на роботу, як це було торік з айтівцем Денисом Водотійцем. Такі історії не поодинокі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter