Третина всіх скарг, які отримав мовний омбудсман за п’ять місяців, стосувалася порушень у столиці

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Із січня до червня 2023 року до Офісу мовного омбудсмана надійшло 1650 звернень щодо порушення мовного законодавства. Третина скарг – з міста Києва. На Київщині найбільше курсів з опанування української мови, однак програми – документа, який передбачає тотальне забезпечення виконання закону про забезпечення функціонування української мови як державної, – немає.

Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтервʼю виданню “Українська правда”.

Фото: Travel Adventure Gurus

“Сподіваюся, що в містах-мільйонниках дослухаються наших рекомендацій. Я не можу вплинути на мерів, але я можу запропонувати їм кращий варіант, як уникнути порушень закону, який я вважаю базовим, особливо в умовах воєнного стану”, – наголосив він.

За словами Креміня, з початком повномасштабного вторгнення звернення на адресу Офісу мовного омбудсмана фактично не надходили. Їхня кількість була мінімальною і стосувалась ознак порушення, які фіксували на Заході України.

“Разом з тим за п’ять місяців 2023 року ми вже отримали 1650 звернень. Вони в першу чергу стосувалися порушень у сфері обслуговування – у крамницях, супермаркетах, кавʼярнях. На другому місці – порушення у сфері інтернету, адже є частина сторінок окремих інтернет-ресурсів, які надають новинну продукцію, товари або послуги, і там немає української мови. На третьому місці – сфера освіти, охорони здоровʼя, транспорт”, – розповів мовний омбудсман.

Уповноважений також поділися, що його офіс увійшов у судові процеси, які здебільшого є позитивними для утвердження української мови як державної в окремих сферах суспільного життя. 

Нагадаємо, що столична компанія Budhouse Group відмовилася проводити співбесіду з кандидаткою, яка не хотіла спілкуватися російською. У відповідь представники компанії зазначили, що дівчина сама вказала, що “працювати з компаніями, де розмовляють не лише українською або англійською, вона не буде”. Після розголосу цього інциденту мовний омбудсман пообіцяв провести перевірку в компанії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter