Київська компанія відмовила у співбесіді кандидатці через її небажання спілкуватися російською мовою

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися
Столична компанія Budhouse Group відмовилася проводити співбесіду з кандидаткою, яка не хотіла спілкуватися російською. У відповідь представники компанії зазначили, що дівчина сама вказала, що “працювати з компаніями, де розмовляють не лише українською або англійською, вона не буде”. Після розголосу цього інциденту мовний омбудсман пообіцяв провести перевірку в компанії.
 
Про цей випадок написала сама кандидатка Юлія Завадська.
 
Фото з відкритих джерел

“Уявіть, що ви шукаєте роботу журналістом у Києві, вас запрошують на співбесіду, а дорогою на цю співбесіду ви отримуєте повідомлення від HR про скасування. Через що? Через вимогу спілкуватися зі мною державною мовою”, – написала Юлія.

Також дівчина прикріпила скриншоти листування з HR-менеджеркою. Представниця Budhouse Group написала, що в компанії багато російськомовних співробітників та керівників, а в резюме Юлії є побажання лише щодо української та англійської мов.

Ми змушені скасувати співбесіду на сьогодні, оскільки в нас в компанії багато російськомовних співробітників та керівників. А в вас є побажання в резюме тільки укр. або англ. мови. Успіхів вам“,  зазначили в повідомленні. 

У коментарі “Громадському” Юлія розповіла, що абзац, де було прохання відповідати їй лише українською чи англійською, стояв на самому початку резюме, а співбесіду скасували лише за годину до зустрічі. За її словами, з компанії ніхто не дзвонив, щоб перепросити чи прояснити ситуацію.

“Усе, що вони зробили, це написали у Facebook на своїй сторінці недолугий пост-виправдання, який не описував усю ситуацію. Вони взяли шматок мого резюме, але не запостили повідомлення, яке написала мені їхня ейчарка, підставляючи під удар мене, не беручи вини на себе”, розповіла Завадська.

Після того, як дівчина опублікувала пост у твіттері, представники Budhouse Group заявили, що між компанією та кандидаткою сталося непорозуміння. Там переконують, що співбесіду скасували тому, що дівчина зазначила, що працювати з компаніями, де розмовляють не лише українською або англійською “вона б не змогла або не схотіла б”

Наша компанія є багатомовною, багато хто спілкується українською, багато хто російською та навіть болгарською, але українську розуміють та використовують усі, незалежно від того, яку мову більше вживають“, – йдеться в повідомленні. 

Також у компанії перепросили Юлію за непорозуміння.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у коментарі для “Української правди. Життя” розповів, що цей інцидент став першим свідченням про порушення мовного закону під час співбесіди у 2023 році. 

“Якщо взяти до уваги те, що підприємство працює на території України, центральний офіс розміщений в Києві, то я навіть уявити не можу, які можуть бути поставлені мовні вимоги до претендентки”, – зазначив мовний омбудсман. 

За словами Кременя, ТОВ Budhouse Group перевірять на дотримання мовного законодавства.

Рішення про дотримання або недотримання закону про мову мають ухвалити протягом місяця. 

Раніше ZMINA повідомляла, що у жовтні 2022 року медійник Олег Твердь поскаржився на київську автошколу “АвтоМаг” за відмову обслуговувати його українською мовою. Чоловік залишив на сайті автошколи заявку, після чого з ним зв’язалася адміністраторка філії. Однак згодом між ними виникла суперечка щодо мови, бо в автошколі пропонують лише навчання російською. 

Нагадаємо, із 16 липня 2022 року за порушення мовного законодавства передбачається адміністративна відповідальність. Покаранням може бути попередження або штраф. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11 900 грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter