За порушення мовного законодавства каратимуть попередженням або штрафом – Тарас Кремінь

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

З 16 липня за порушення мовного законодавства каратимуть попередженням або штрафом. Водночас штрафи можуть бути оскаржені в суді.

Про це під час брифінгу заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Алгоритм, виписаний законом, виглядає таким чином. Представники уповноваженого зможуть складати адміністративні протоколи. Потім я, як уповноважений, розглядатиму їх і виноситиму постанови у вигляді попереджень або штрафів”, – пояснив мовний омбудсман.

Він також зазначив, що представники уповноваженого нині є не в кожному регіоні України. 

З 16 липня набирає чинності підпункт 1 пункту 7 розділу “Прикінцеві та перехідні положення” мовного закону, яким вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Відтоді уповноважений зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть мовний закон. 

За результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення можливе рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше, а штраф за повторне протягом року порушення – від 8500 до 11900 грн. За наступні випадки невиконання вимог омбудсмана передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

Також штрафи можуть бути накладені за порушення мовного закону у сфері освіти, науки, культури, книговидання, користувацьких інтерфейсів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, реклами, технічної та проєктної інформації, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій, поштового зв’язку та транспорту.

Напередодні Кремінь оприлюднив звіт щодо застосування державної мови посадовцями. У ньому він зазначає, що президент Володимир Зеленський, радник керівника Офісу президента Олексій Арестович та голова Миколаївської ОДА Віталій Кім порушили закон про забезпечення функціонування української мови як державної. За це передбачаються штрафи до 12 тисяч гривень.

Нагадаємо, що вся сфера обслуговування перейшла на українську мову ще 16 січня 2021 року. Це зумовлено дією статті 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який ухвалили ще у 2019 році.

Норми мовного закону набувають чинності поступово, і деякі з них почнуть діяти аж у 2030 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter