Із січня наступного року обслуговувати мають тільки українською

Дата: 02 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову під час спілкування з клієнтами й відвідувачами.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у фейсбуку.

Тарас Кремінь

Усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги державною мовою, згідно зі статтею 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Обслуговувати недержавною мовою мають право лише на прохання клієнта.

“У разі порушення твоїх прав на отримання інформації та послуг українською мовою звертайся до Уповноваженого із захисту державної мови”, – нагадав Кремінь.

Нагадаємо, що з поточного року, згідно із законом про мову, російськомовні школи повністю перейдуть на українську, а школи з мовами нацменшин, які належать до мов Євросоюзу, такий перехід зроблять з вересня 2023 року. Водночас у школах, де навчатимуть переважно українською мовою, все одно зберігатиметься можливість вивчати свій предмет – рідну мову рідною мовою. З наступного року кандидати в нардепи складатимуть іспит з української, згідно з положеннями закону. 

За словами експертів, закон про мову можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія.  ZMINA також докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Відомо, що останні соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. Нещодавно мовний омбудсман попросив Офіс генпрокурора посприяти скасуванню регіональних мов. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter