У Дніпрі власниця кав’ярні звільнила працівницю за відмову обслуговувати клієнтку українською

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Дніпрі власниця місцевої кав’ярні звільнила працівницю, яка відмовилась обслуговувати клієнтку українською мовою.

Про це повідомляє “Суспільне. Дніпро”. 

Інцидент у кав’ярні трапився на початку лютого. Дніпрянка Ганна Счасна розповіла, що того дня чекала дитину з гуртка та вирішила випити кави в закладі поруч. Жінка виклала у фейсбуку відео, на якому вона спілкується з баристою закладу, яка на її прохання додати до замовлення тістечко відповіла: “Я не знаю, що таке тістечко”.

Після зауваження жінки працівниця закладу відмовилась обслуговувати її державною мовою, як того вимагає закон, та сказала, що замість української краще вивчатиме французьку. Счасна розповіла, що якби того дня не поспішала забрати дитину, то викликала б поліцію.  

“Чому французьку, не знаю, в мене теж виникло питання. Наприклад, уявимо собі цю ситуацію у Франції. Прийшов француз у кав’ярню, замовив безе, круасан, це нам знайомі назви, кіш аліготе, щось французькою, а йому відповідають: “Іди гуляй, тут російське місто!” – ну наприклад. Це дико було б! То чомусь у Дніпрі це звучить нормально, я сьогодні почула дуже багато таких подібних коментарів, що Дніпро – це російське місто”, – каже вона.

Журналісти, які поспілкувались із власницею закладу, дізналися, що працівницю звільнили, однак зв’язатися з нею для отримання коментаря медіа не вдалось. 

Ганна Счасна. Фото: Суспільне

Відомо, що із 16 січня поточного року обслуговувати державною мовою всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані згідно зі статтею 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Виняток становлять лише ті випадки, коли про перехід на іншу мову просить сам клієнт.  

За відмову обслуговувати українською передбачено штраф від 5100 до 6800 гривень, однак і його можуть накласти лише в разі повторного порушення.

Як розповідав мовний омбудсман Тарас Кремінь, якщо громадяни потрапили в ситуацію, коли їх відмовляються обслуговувати українською, то спочатку слід спробувати владнати її на місці та попросити працівника дотримуватися закону. Якщо в такий спосіб ситуацію не вдалося владнати, то Кремінь радить звернутися до керівництва закладу. 

У разі відмови керівництва закладу Уповноважений із захисту державної мови радить робити таке: 

  • зафіксувати факт відмови на аудіо або відео;
  • надіслати скаргу на адресу Уповноваженого із захисту державної мови (написати на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити відповідну форму на сайті уповноваженого www.mova-ombudsman.gov.ua);

Нагадаємо, що закон про мову в Україні ухвалили в травні 2019 року. За словами експертів, документ можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в країні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія. 

ZMINA докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter