Айтівцю відмовили в працевлаштуванні, бо не розмовляє російською

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини звернулася до керівництва компанії Andersen Lab, щоб там провели роз’яснювальну роботу з працівниками кадрової служби, що відмовили в працевлаштуванні чоловіку, який не захотів розмовляти російською. 

Про це Омбудсман повідомила у фейсбуку. 

Фрагмент листування айтівця з представником кадрової служби

На початку січня в соцмережі Linkedin користувач Денис Водотієць опублікував фрагмент листування з представником кадрової служби Andersen Lab. Останній запитав у чоловіка, чи готовий той спілкуватися російською, адже вона нібито є “основною мовою” в компанії.

Коли Водотієць відповів, що розуміє російську, але спілкується українською та англійською, йому надіслали повідомлення такого змісту: “На жаль, без російської мови не можемо вас розглянути”. 

Історія набула розголосу, і на неї відреагував мовний омбудсман Тарас Кремінь. Він нагадав, що, вчиняючи такі дії, компанія порушує статтю 20 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. У ній ідеться про те, що нікого не можна примусити використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж державна.

Також Кремінь нагадав, що Конституційний Суд у своєму рішенні від 14 липня 2021-го наголосив: “громадянин України не має обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна”.

“Для відомих компаній спілкування державною мовою має стати не лише підтвердженням їхнього престижу і класу, а й насамперед поваги до законів України”, – вважає мовний омбудсман. 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала керівництво Andersen Lab не тільки провести роз’яснювальну роботу з працівниками кадрової служби, які відмовили в працевлаштуванні, але й поновити права Водотійця на вакантну посаду та не допускати в майбутньому виявів дискримінації.

Своєю чергою компанія вже відреагувала на інцидент. У соцмережі Linkedin один з керівників Andersen Lab Олександр Орлов розповів, що подібний підхід до спілкування із шукачами роботи керівництво розцінює як дискримінацію, а також пообіцяв розібратись із ситуацією та зробити все, щоб вона більше не повторилася.

“Всередині команд ми спілкуємося тими мовами, які нам комфортні в мультинаціональній команді”, – запевнив він.

Фото: telegraf.com.ua

Це не перший випадок в Україні, коли через відмову спілкуватися російською мовою роботодавці відмовляють у працевлаштуванні претендентам. Торік інша київська IT-компанія TechExpace вчинила так з айтівцем Антоном Капелюшним

Спочатку чоловіку запропонували пройти онлайн-співбесіду, проте коли він розповів, що не розмовляє російською, то отримав таке повідомлення: “Вітаю. Вибачте, але, на жаль, якщо ви бажаєте спілкуватись українською, то ми не можемо запропонувати вам цю позицію”.

Ще раніше компанія Columb Trade відмовила дівчині на ім’я Вікторія Юхимець у прийнятті на роботу через те, що вона спілкується українською. Після розголосу співробітницю, яка озвучила відмову, звільнили. 

Нагадаємо, що відмова в працевлаштуванні через, зокрема, походження, соціальний і майновий стан, расову та національну належності, стать або мову є незаконною. Минулого року парламент підтримав, щоб навіть в оголошеннях на роботу не вказували вимог до віку, статі, мови та сексуальної орієнтації.

Фотографія обкладинки: destinations.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter