Український журналіст Станіслав Асєєв отримав премію за мужність імені Діани Ортіс

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За захист прав людини в Україні та за її межами журналіст і письменник Станіслав Асєєв отримав премію імені Діани Ортіс (Dianna Ortiz Award for Courage). 

Про це повідомив керівник видавництва Українського наукового інституту Гарвардського університету Олег Коцюба.

Фото: Олег Коцюба

“Вітаю Станіслава Асєєва з отриманням премії імені Діани Ортіс за мужність від Heartland Alliance за його захист прав людини в Україні та за її межами! Пишаюся тим, що є видавцем його книг”, – написав він. ⁦

Організація, яка вручає премію, – Heartland Alliance – працює над просуванням прав людини та відстоюванням людської гідності.

Станіслав Асєєв – український письменник, журналіст і блогер, член Українського ПЕН, засновник Justice Initiative Fund (JIF) – фонду, який виплачує нагороду за інформацію про воєнних злочинців.

Під псевдонімом Станіслав Васін працював журналістом в окупованому Донецьку. 11 травня 2017 року його викрали проросійські терористи “ДНР” та протягом 28 місяців утримували в концтаборі. Там Асєєв став свідком катувань і моральних звірств.

Повернувся додому в межах обміну “76 на 127” 29 грудня 2019 року. Разом визволили журналіста Радіо Свобода Олега Галазюка (Мирослав Тямущий).

Після цього чоловік видав книгу “Світлий Шлях”: Історія одного концтабору”. Згодом став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року за книгу “В ізоляції”.

Нагадаємо, що за фінансової підтримки PEN Ukraine вийшла нова книжка “Шелест бамбукового гаю” Станіслава Асєєва. Це збірка різножанрових творів та автобіографічних есеїв із 2011 до 2021 року включно з щоденником з окупації, який він не встиг опублікувати через арешт, як і решту творів цього періоду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter