У Росії досі працюють 580 іноземних компаній, з яких вісім є великими корпораціями, – Кулеба

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На російському ринку продовжують працювати 580 іноземних компаній. Вісім з них є великими корпораціями. 

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Укрінформ.

Дмитро Кулеба

За його словами, ці компанії – системні гравці на ринку Росії і з ними працюватимуть.

Наразі 1 439 іноземних компаній із 70 країн, які представляють 55 різних індустрій, або повністю вийшли з РФ, або припинили там будь-які операції, але юридично ще там залишаються.

Тим часом президент США Джо Байден війну Росії проти України назвав “глобальною проблемою”, наголосивши під час зустрічі з лідерами Японії, Австралії та Індії в Токіо на необхідності захищати міжнародний порядок.  

Президент США заявив, що Росія своєю блокадою українських портів посилює продовольчу кризу.
Він пообіцяв, що США працюватимуть із союзниками над глобальною відповіддю, повторивши зобов’язання захищати міжнародний порядок та незалежність, “де б у світі вона не порушувалася”.  

Байден вважає, що санкції проти Росії мають зберігатись і після ймовірного “зближення” Росії з Україною: на його думку, це може стримати Китай від спроби захопити Тайвань. 

“Одна з причин, чому Путін повинен заплатити високу ціну за його варварство в Україні, в тому, що це стосується не тільки України”, – заявив президент США і додав, що якщо після будь-якого зближення між Росією та Україною в майбутньому “санкції багато в чому не збережуться, то який сигнал це пошле Китаю про ціну спроби захопити Тайвань силою?” 

Раніше ZMINA повідомляла, що попри накладені у 2014 році санкції проти російського виробника зброї “Алмаз-Антей” західні компанії продовжували постачати йому свою продукцію.

Ексміністр Кабміну Дмитро Дубілет оприлюднив повний файл із деталями закупівель та повним переліком таких компаній. У цьому переліку компанії таких країн: Швейцарія, США, Китай, Чехія, Німеччина, Британія, Японія, Ізраїль і Тайвань. Зокрема, зустрічаються такі відомі бренди, як Peugeot, Canon, Toyota, Samsung, Asus, Hewlett-Packard та Nvidia.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, без санкцій із власної волі з ринку Росії за півтора місяця війни вийшло або зупинило діяльність понад 600 міжнародних компаній. Наразі загалом у Росії залишилися приблизно 106 компаній. 232 компанії, які пообіцяли вийти, але поки цього не зробили. 

Виконавчий директор громадської організації “Життя” Дмитро Купира виокремив дві категорії таких компаній, що залишилися в РФ, – які сплачують найбільші з міжнародних компаній податки до російського бюджету і які мають велику кількість найманих працівників у Росії. Серед таких копаній – Renault, Hundai, KIA Motors, Mitsubishi, Nissan.  

Купира додав, що лишень компанія “KIA Motors” має в Росії 14 заводів, де працюють близько 52 тисяч росіян. Німецька ритейлінгова компанія METRO забезпечує Росію 14 тисячами робочими місць, французька Auchan – 33 тисячами, Leroy Merlin – 44 тисячами. 

МЗС України оприлюднило список компаній, які вирішили залишитися на території РФ.

Раніше повідомлялося, що після окупації Криму в обхід санкцій Німеччина та Франція озброїли Росію на 273 мільйони євро. 

Нагадаємо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини з 24 лютого до 27 квітня 2022 року зафіксувало 2 829 загиблих цивільних, 3 180 громадян отримали поранення. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter