У липні у Криму порушили 17 нових кримінальних справ за ухилення від служби в російській армії – правозахисники

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У липні Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала 17 нових кримінальних справ проти мешканців Криму за ст. 328 КК РФ (“ухилення від служби в Збройних силах РФ”). 12 нових вироків незаконні “суди” ухвалили за ст. 328 КК РФ.

Про це інформує правозахисна організація

У цілому на кінець липня КПГ зафіксувала 244 кримінальні справи за ухилення від служби в ЗС РФ, які російські силовики передали на розгляд до окупаційних “судів” Криму. За 222 з них уже ухвалено вирок, ще 22 перебувають на стадії розгляду.

За міжнародним гуманітарним правом, Росії як країні-окупанту заборонено призивати мешканців окупованої території до Збройних сил РФ. Мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (четверта женевська конвенція).

Крім того, правозахисна організація нагадує, що переміщення громадян України на службу до регіонів Росії порушує ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (четверта женевська конвенція).

“За українським законодавством, громадяни, які мешкають зараз в окупованому Криму, навіть якщо вони змушені були брати російські паспорти, все одно – громадяни України”, – пояснює голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

РФ вважає, що може займатися мілітаризацією в Криму, наполягаючи на законності тимчасової окупації.

“Росія – суверенна держава і на своїй території має право проводити навчання, розміщувати будь-які об’єкти, оголошувати призов до армії для своїх громадян та організовувати патріотичне виховання молоді”, – сказала представниця МЗС РФ Марія Захарова в грудні 2020 року.

Прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний раніше спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі, відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо,  за російським законодавством, після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в російських Збройних силах. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в Збройних силах Росії”.

Раніше МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів за всі роки окупації. За даними Кримської правозахисної групи, з 2014 року Росія незаконно призвала понад 28 тисяч жителів півострова.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Раніше Прокуратура АРК оголосила про підозру військовим комісарам Євпаторії та СакЧорноморського та Роздольненського районів через “примус кримчан служити в Збройних силах Росії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter