Призиваючи кримчан до армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів – Кулеба

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Очільник міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія продовжує агресію проти України, організовуючи призовну кампанію на службу до своєї армії в тимчасово окупованому Криму і Севастополі.

Про це він сказав під час брифінгу в міністерстві.

Призов у Криму – це воєнний злочин, прямо заборонений міжнародним гуманітарним правом, а саме Четвертою Женевською конвенцією. Це вже 12-та незаконна призовна кампанія. Тобто Росія вчинила в Криму вже 12 воєнних злочинів, проводячи незаконний призов на службу до своєї армії. Усе це свідчить про те, що російська агресія триває”, – сказав Кулеба.

За його словами, призов кримчан і севастопольців проводиться в Південному округу Росії, звідки військових потім відправляють для “ведення агресії проти України”.

Як відомо, за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Міністр наголосив, що всі дані про нинішні військові призови на території Кримського півострова фіксуються.

За даними так званого “військового комісару Криму” Юрія Лимара, під час осінньої кампанії Росія планує призвати до російської армії ще понад дві тисячі кримчан. Міністерство оборони Росії інформує про 250 призваних до Збройних сил РФ контрактників із Севастополя та 500 людей із Сімферополя з початку року.

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах Росії. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter