Військкомісару в Криму оголосили підозру через примус цивільних до служби в збройних силах Росії

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим (АРК) повідомила про підозру військовому комісару Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

“Перебуваючи на зазначеній посаді та одночасно працюючи як “заступник голови призовної комісії”, організовував і безпосередньо брав участь у проведенні примусових призовних компаній цивільного населення окупованого півострова на строкову військову службу в Збройні сили Росії”, – йдеться в повідомленні.

Прокуратура інкримінує військкому порушення ч. 1 ст. 438 КК України (“Порушення законів і звичаїв війни, що полягають у примусі осіб служити в збройних силах держави-окупанта”).

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Із 2015 року Росія в тимчасово окупованому Криму призвала до своїх збройних сил близько 22,5 тисячі кримчан.

4 квітня в Міністерстві оборони РФ оголосило про намір призвати на військову службу 3 300 кримчан. 

Кримська правозахисна група звертається до кримчан з проханням надсилати на електронну пошту організації info.crimeahrg@gmail.com матеріали на підтвердження військового призову в Криму (повістки, фото- й відеоматеріали). Також у Прокуратурі Автономної Республіки Крим просять кримчан звертатися телефоном або на електронну пошту в разі отримання повісток для проходження служби в російській армії. Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в МКС.

Як відомо, минулого року прокуратура АРК спільно з Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах Росії.

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Як відомо, за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter