#Stop_sexтинг проводить інформаційну кампанію з протидії насильству над дітьми в інтернеті

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація, яка займається захистом дітей від онлайн-загроз, #Stop_sexтинг представила покроковий план для батьків, як діяти, якщо їхня дитина зіткнулася в мережі з вимагачами порнографічних зображень або відео.

Інструкцію опублікували на фейсбук-сторінці організації.

Фото: Освіторія

“Дослідження, проведене серед дітей в Україні, показало, що майже 15% опитаних отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото. Щоб отримати такі фото або відео, злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства з дитиною в мережі. Саме тому важливо вчити дітей про існування таких ризиків в інтернеті, про те, куди звертатися по допомогу та як протистояти вимаганням”, – розповіли в #Stop_sexтингу.

Фахівці наголосили, що ніхто не має права вимагати в дитини такий контент. Одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження караються за ст. 301-1 Кримінального кодексу України позбавленням волі до 12 років.

“Пам’ятайте: якщо матеріали інтимного характеру були надіслані самостійно, винуватцем є той, хто їх вимагає та зберігає. Будь-хто може зазнати сексуального вимагання, тому важливо знати, як повідомити про злочин”, – наголосили в організації. 

Тож у #Stop_sexтингу зазначають, що, якщо такий інцидент уже трапився, потерпілі можуть звернутися до онлайн-сервісу Take It Down. Він дозволяє повідомляти про зображення та відео, а у звіті про видалення неприйнятного контенту можна подивитися URL-адресу (вебадресу), коли ці зображення були завантажені на вебсайт. Із зображень і відео створять цифровий відбиток, відомий як хеш.

Потім ці хеші розподіляються між платформами-учасниками, щоб запобігти поширенню зображень і відео.

Крім того, якщо потерпілі знають, що зображення були опубліковані на певних платформах, про це також слід повідомити за допомогою інструментів звітності в програмі.

Нагадаємо, що в березні #Stop_sexтинг запустила в телеграмі чатбот @online_kids_bot, у якому представлена інформація про основні ризики, з якими можуть зіткнутися діти в мережі, та рекомендації щодо того, як діяти в тій чи іншій ситуації. Він розрахований на батьків, старших братів і сестер, а також спеціалістів, які працюють з дітьми.

Зокрема, у розділі про основні онлайн-ризики представлено визначення, причини появи та можливі наслідки таких негативних явищ, як секстинг і Секстинг – онлайн-листування інтимного характеру, надсилання інтимних фото або відео., онлайн-грумінг і Грумінг – це форма онлайн-насильства, в якій людина використовує інтернет або соціальні мережі з метою вимагання відвертих матеріалів для подальшого шантажу., сексторшн і Сексторшн – це форма шантажу, де кривдник вимагає від потерпілого гроші, матеріальні блага чи інші послуги під загрозою розголошення чи публікації сенсаційних або компрометувальних фотографій, відео або інших особистих даних., поширення забороненого контенту тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter