Смерть чоловіка в ТЦК в Кривому Розі: слідчі кажуть про можливе перевищення повноважень, що призвело до смерті

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Криворізька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Східного регіону веде слідство в справі щодо смерті чоловіка в ТЦК та СП Кривого Рогу за статтею про перевищення службовими особами повноважень, що призвело до смерті мобілізованого. 

Про це розповіли в прокуратурі. 

Світлина загиблого, яку публікувала його донька в соцмережах. Фото: скриншот публікації @polyutta

Нині посадовці пояснюють смерть чоловіка “раптовим різким погіршенням стану здоров’я, яке супроводжувалось ознаками епілептичного нападу”. Але рідні кажуть, що загиблий не хворів, натомість міг пережити побиття в ТЦК та СП. 

Мати загиблого каже, що бачила його незадовго до смерті. 

“Востаннє я бачила сина 5 травня, близько 19-ї години, коли привезла особисті речі. Він тоді був не в такому стані, як зранку, – слабкий, з побитими губами. Я запитувала, що сталось, він не відповідав, забрав речі й пішов. Я себе дуже картаю, чому не викликала ні поліцію, ні швидку допомогу”,говорить вона в коментарі журналістам Суспільного. 

Жінка каже, що загиблий пройшов ВЛК і його мали готувати до проходження військового навчання, однак він чекав, поки його викличуть.

Сестра померлого Оксана Рубекіна, яка була на впізнанні, каже, що побачила чимало ушкоджень на тілі. 

“У нього розбита губа, синці й кров на ребрах, на спині під лопаткою, ногах, руках. Це все фіксувалося на фото слідчим, тому все буде в матеріалах справи. Поки склали протокол. Епікриз ще не отримували”, – розповідає вона про побачене. 

Фото: uazmi.org

Нині в кримінальному провадженні запланували першочергові слідчі дії та судові експертизи. Санкція інкримінованої статті передбачає позбавлення волі від восьми до дванадцяти років.

Мати загиблого каже, що хоче знати справжню причину загибелі сина та щоб винні були покарані. 

Нагадаємо, що це не перший випадок, пов’язаний зі смертю чоловіків у ТЦК та СП та який посадовці пов’язують з епілепсією. 

Так, у квітні в Закарпатській області дорогою до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер. Згодом стало відомо, що ВЛК визнала його придатним. 

До цього, в лютому, помер 49-річний мешканець Тернопільщини. Швидка доправила його до місцевої лікарні з території ТЦК, а загинув він нібито через “напад судом”, також спричинених епілепсією. Чоловік прийшов до ТЦ, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію. 

Також на Закарпатті хлопець намагався вкоротити собі віку в ТЦК та СП, але посадовці пов’язують це з “вживанням наркотиків”, а не з імовірним тиском, про який кажуть рідні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter