Росія незаконно вивезла з Криму першу сотню призовників для служби в армії

Дата: 28 Травня 2020
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованого Росією Криму відправили першу сотню призовників для служби в армії.

Про це інформує пресслужба Південного військового округу Міноборони Росії.

“Дві третини призовників прибули до з’єднань та військових частин ПВО, інші проходитимуть військову службу у військових частинах за межами військового округу, а також в інших силових структурах Росії”, – йдеться в повідомленні.

Відповідно до рішення командувача військами ПВО генерал-полковника Олександра Дворникова, перевезення призовників здійснюється в залізничних вагонах в умовах дотримання соціальної дистанції в разі заповнення вагона на 50% штатної місткості.

“Зі збірних пунктів, вокзалів та аеродромів новобранців перевозять виключно на військових автобусах, що попередньо пройшли спецоброблення дезінфікувальним розчином ДТС-ГК”, – повідомляють у Міноборони Росії.

У відомстві кажуть, що перед вирушенням до крайового збірного пункту призовники проходять первинний тест на коронавірусну інфекцію в районних військових комісаріатах і тільки після цього допускаються до подальших заходів призову.

Загалом під час весняного призову до російської армії з Південного військового округу, до якого долучили анексований Крим, планують відправити близько 26 тисяч людей.

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Із 2015 року Росія в тимчасово окупованому Криму призвала до своїх збройних сил близько 22,5 тисячі кримчан.

4 квітня в Міністерстві оборони Росії заявили про намір залучити до військової служби 3 300 кримчан. Зазначається також, що більша частина призовників вирушить проходити службу за межі Криму, до військових частин Південного та інших військових округів сусідньої Росії.

Кримська правозахисна група звертається до кримчан з проханням надсилати на електронну пошту організації info.crimeahrg@gmail.com матеріали на підтвердження військового призову в Криму (повістки, фото- й відеоматеріали). Також у Прокуратурі Автономної Республіки Крим просять кримчан звертатися телефоном або на електронну пошту в разі отримання повісток для проходження служби в російській армії. Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в МКС.

Як відомо, минулого року прокуратура АРК спільно з Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в Збройних силах Росії.

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Як відомо, за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter