Росія призвала до армії 25 тисяч кримчан за весь час окупації півострова – МЗС

Дата: 02 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Від початку окупації Криму Росія незаконно призвала до своїх збройних сил близько 25 тисяч осіб за всі 11 кампаній. 

Про це йдеться в заяві МЗС України

“Від початку окупації РФ провела вже 11 кампаній, під час яких близько 25 тис. осіб були незаконно призвані у збройні сили РФ. РФ має припинити такі правопорушення та неухильно дотримуватися зобов’язань держави-окупанта”, – мовиться в документі.

Українське зовнішньополітичне відомство висловило протест через призов на військову службу українських громадян, які наразі проживають у тимчасово окупованому Криму. Українські дипломати нагадали, що державі-окупанту, згідно з міжнародним правом, забороняється примушувати осіб служити в збройних силах та переслідувати тих, хто відмовляється від такої служби.

Як відомо, за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах Росії. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter