За незаконний призов кримчан до російської армії “військовому комісару” повідомили про підозру

Дата: 30 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру “військовому комісару Республіки Крим у Чорноморському та Роздольненському районах” за незаконний призов кримчан до російської армії. Йдеться про Саруханяна Артура Оганесовича (Sarukhanian Artur Oganesovich).

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Саруханян Артур Оганесович

“Прокуратура за оперативного супроводження Департаменту контррозвідки СБУ повідомила про підозру “військовому комісару в Республіці Крим по Чорноморському та Роздольненському районах” у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 438 КК України, а саме в порушенні законів та звичаїв війни, що полягає в примушуванні осіб служити в збройних силах держави-окупанта”, – йдеться в повідомленні. 

Прокуратура АРК стверджує, що досудове розслідування встановило, що підозрюваний після окупації півострова, у 2014 році, зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта.

Згодом, у 2016 році, обійнявши посаду “військового комісара Республіки Крим у Чорноморському та Роздольненському районах”, реалізуючи незаконну політику РФ та її окупаційної адміністрації, підозрюваний безпосередньо розробляв план та забезпечував проведення примусових призовних компаній.

“Відтак “військовий комісар”, реалізуючи незаконні “укази” вищого керівництва держави-окупанта, організовував вісім призовних компаній кримчан на строкову службу до Збройних сил Російської Федерації. Вказані дії підозрюваний вчиняв усупереч статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах”, – мовиться в повідомленні Прокуратури АРК.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Напередодні в Севастополі відбулося перше відправлення до Росії 30 новобранців для проходження військової служби в російській армії. 

Повідомляється, що потяг з призовниками вирушив із Севастополя до російського Ростова-на-Дону.

За інформацією Міноборони РФ, усіх призваних кримчан розподілили в навчальний центр Повітряно-космічних сил Росії, що дислокується на території Південного військового округу. На початку листопада Росія відправила до своєї армії понад 200 кримчан. 

У Прокуратурі АРК назвали проведення чергової незаконної призовної кампанії окупаційною адміністрацією РФ у Криму продовженням реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки громадяни України, які не бажають проходити службу в ЗС РФ, зазнають кримінальних переслідувань та змушені покидати півострів для їхнього уникнення.

“Таким чином, окупаційна влада забезпечує здійснення насильницького переміщення громадян України з території півострова” – наголосив керівник Прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

Раніше МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів за всі роки окупації.

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Прокурор Автономної Республіки Крим спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо,  за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах РФ. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter