Росія відправила понад 200 призовників у свою армію за межі Криму

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Близько 200 призовників з тимчасово окупованого Криму відправили для проходження служби в регіонах сусідньої Росії.

Про це повідомляє провладний кримський сайт “Крыминформ” із посиланням на пресслужбу Чорноморського флоту Росії.

“Близько 200 призовників з Республіки Крим були відправлені літаками військово-транспортної авіації для проходження строкової служби за межами півострова в рамках осіннього 2020 року призову громадян на військову службу. Відправлення призовників відбувалося з дотриманням комплексу протиепідеміологічних рекомендацій, що діють у регіоні”, – повідомило командування флоту.

Повідомляється, що всі призовники пройдуть службу у військових частинах і підрозділах Південного військового округу Росії.

Усього в межах осінньої призовної кампанії в Криму на військову службу окупаційна влада запланувала призвати понад 2 тисячі кримчан. 

Раніше МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів за всі роки окупації.

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Прокурор Автономної Республіки Крим спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо,  за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах Росії. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter