У Києві влаштують благодійний показ фільму вбитого росіянами у Маріуполі документаліста Мантаса Кведаравічюса

Дата: 16 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У київському кінотеатрі “Жовтень” 19 червня проведуть благодійний показ документальної стрічки литовського режисера Мантаса Кведаравічюса “Маріуполіс”, присвячений вшануванню його пам’яті. 

Про це повідомили організатори показу. 

Скриншот відео

“Маріуполіс” Кведаравічюс знімав протягом весни-осені 2015 року в місті Маріуполь, селищах Широкіне та Сартана, а світова прем’єра стрічки відбулась у 2016-му. 

Глядачі мають змогу побачити повсякденне життя мешканців Маріуполя, оточеного на момент знімання бойовими діями.

“Чоловік лагодить рибальську сітку і виходить в море. Два трамваї стикаються один з одним – ніхто не постраждав, дроти лагодять в той же день. Для робітників на фабриці організовано невеликий концерт – щира гра скрипаля розчулює їх до сліз. Бомби падають в море, але люди вже звикли. “Маріуполіс” – потужна графічна данина поваги місту в складних умовах, фільм, присвячений його поетам і шевцям”, – розповідають про стрічку організатори показу. 

Після закінчення показу на гостей чекає онлайн-спілкування з продюсеркою фільму Анною Паленчук та головною героїнею Альбіною Івутіною.

Під час події збиратимуть кошти для маріупольців, які змогли вижити та евакуювалися до Києва. 

Для відвідування показу треба зареєструватись за посиланням

Цьогоріч друга частина фільму “Маріуполіс” отримала спеціальний приз журі Каннського фестивалю “Золоте око”. Другий фільм змонтували із матеріалу, який режисер знімав перед смертю. Зафільмоване зберегла його наречена Ганна Білоброва, яка була разом з Кведаравічюсом у Маріуполі.

Режисера наприкінці лютого взяли у полон в Маріуполі та вбили російські військові. 

Нагадаємо, що нині в Маріуполі залишилося приблизно понад 100 тисяч мешканців. Вони щоденно змушені стояти в чергах, щоб отримати їжу, а для отримання води їм слід записуватися в іншу чергу, очікування в якій може тривати декілька днів. 

Окупанти відправили десятки тисяч маріупольців у фільтраційні табори, де ті змушені перебувати в нелюдських умовах, а деяких депортують до депресивних регіонів Росії. 

Розповіді маріупольців, яким вдалося виїхати з міста, ви можете прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: Docudays UA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter