Фільм вбитого росіянами у Маріуполі документаліста Мантаса Кведаравічюса отримав нагороду Каннського кінофестивалю

Дата: 29 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Спеціальний приз журі Каннського фестивалю “Золоте око” здобула картина литовського режисера Мантаса Кведаравічюса. Документаліста наприкінці лютого взяли у полон в Маріуполі та вбили російські військові. 

Про це повідомили на сайті фестивалю. 

Фото: delfi.lt

Стрічка “Маріуполіс 2” стала продовженням стрічки “Маріуполіс”, яку Кведаравічюс зняв у 2016 році та в якій зобразив суспільство, яке живе під загрозою війни.

Другий фільм змонтували із матеріалу, який режисер знімав перед смертю. Зафільмоване зберегла його наречена Ганна Білоброва, яка була разом з Кведаравічюсом у Маріуполі.

“Наш спеціальний приз отримує фільм, який неможливо порівняти з жодним іншим з конкурсу. Дуже радикальне, сміливе, художнє та екзистенційне висловлювання “Маріуполіс 2″. Режисер Мантас Кведаравічюс – один із тисяч цивільних, вбитих російською армією від початку повномасштабного вторгнення Путіна”,цитує слова журі конкурсу BBC.

До позаконкурсної секції “Спеціальний показ” 75-го Каннського кінофестивалю стрічку додали буквально за кілька днів до початку фестивалю. Французьке видання “Телерама” назвало її “твором суворої й страшної поезії”.

Фото: festival-cannes.com

“Маріуполіс 2” показує нам буденну і навіть десь прозаїчну сторону війни — людей, які хочуть їсти, яким необхідно ходити в туалет в той час, як тривають постріли і бомбардування. Це погляд мирного населення на війну, який нам не показують у новинах. Бо у новинах передусім розповідають про події, а стрічка “Маріуполіс 2″ нам показує інше обличчя війни, людей, які намагаються вижити попри все”,каже французький кінокритик Фред Понсар.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росія вбила в Україні 29 журналістів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter