За час повномасштабного нападу Росія скоїла 280 злочинів проти журналістів і медіа – ІМІ

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного наступу Росія скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Такі дані станом на 24 травня наводить Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: pexels.com

Росіяни вбили 29 журналістів, з них сім – під час виконання тими професійних обов’язків: троє українських та чотири іноземних, дві жінки та п’ять чоловіків. Дев’ять журналістів отримали поранення, щонайменше 15 зникли безвісти.

Зокрема, на Київщині під час російської окупації зник журналіст Дмитро Хилюк. Попри те що цю територію з березня українські військові вже звільнили, медійника досі не вдалося знайти.

22 медійники загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів не під час виконання ними журналістських обов’язків.

Зафіксовано дев’ять випадків захоплення та викрадення журналістів росіянами. З останніх випадків – у тимчасово окупованому Херсоні в травні російські військові викрали інженера “Суспільне Херсон” Олексія Воронцова. Через шість днів чоловіка відпустили, він живий і перебуває вдома.

Унаслідок російської агресії вже змушені були припинити роботу щонайменше 113 регіональних медіа: через погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації та друкувати газети тощо. Медіа закривалися на Донеччині, Закарпатті, Луганщині, Львівщині, Миколаївщині, Одещині, Полтавщині, Херсонщині, Харківщині, Хмельниччині, Чернігівщині, у Чернівцях, Запорізькій області, Кропивницькому.

Водночас є тенденція до зростання кількості погроз і кібератак, вчинених окупантами проти журналістів та медіа. Так, за три місяці повномасштабної війни дослідники зафіксували 50 випадків погроз та переслідувань журналістів і медіа. Якщо спочатку окупанти фізично погрожували медійникам, то зараз це перемістилося більше в інтернет-простір, пише ІМІ.

Зокрема, з початку березня спостерігається стабільна тенденція до залякування журналістів центральних і регіональних медіа через розсилання на особисті чи редакційні пошти погроз ув’язненням у Сибіру, тортурами, допитами. В травні вперше було зафіксовано випадок погроз застосуванням ядерної зброї: такого листа отримала редакція центру журналістських розслідувань “Сила правди”. 

Сайти медіа постійно потерпають від постійних кібератак з боку росіян: внаслідок цього вони перестають працювати на певний час узагалі або працюють частково, також хакери розміщують там неправдиву інформацію. За час повномасштабної війни ІМІ зафіксував 32 такі кібератаки. 

Росіяни продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях. Зокрема, в Маріуполі окупанти поширюють пропаганду, використовуючи назву та логотип газети “Приазовский рабочий”. Насправді це українське медіа через окупацію припинило діяльність.

Серед злочинів росіян – обстріли журналістів, телевеж, офісів медіа, блокування доступу до сайтів українських медіа в РФ та окупованому Криму тощо.

Джерело: ІМІ

Нагадаємо, що, на думку ексречника місії ОБСЄ на Донбасі, провідного аналітика The Atlantic Council та коментатора CNN Майкла Боцюрківа, в Україні журналісти є “умисними мішенями для російських окупантів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter