Попри звільнення Київщини журналіста Дмитра Хилюка досі не знайшли

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Попри звільнення Київщини від російських окупантів журналіста УНІАН Дмитра Хилюка досі не знайшли, зв’язку з ним немає від початку березня нинішнього року.

Кометіт захисту журналістів (CPJ) заявив, що російська влада має негайно звільнити його, а також припинити затримання представників преси за їхню роботу.

Дмитро Хилюк. Фото з соцмереж

За свідченнями колег, родичів і сусідів журналіста, російські військові затримали Хилюка в селі Козаровичі на Київщині, яке росіяни окупували 1 березня.

Родичка чоловіка на умовах анонімності повідомила CPJ, що Хилюк зателефонував їй 3 березня і сказав, що російські солдати обшукали будинок, в якому він жив з батьками, вилучили їхні телефони та SIM-карти.

Невдовзі після обшуку в помешкання родини влучила російська ракета, тож вона була вимушена ночувати у сусідів, повідомив родич журналіста та Медійна ініціатива з прав людини.

За словами жителів Козаровичів, журналіста та його батька росіяни затримали біля їхнього будинку приблизно 4 березня (точна дата затримання досі не відома).

Хилюка, який висвітлює українську правову систему та резонансні судові справи, звинуватили у спілкуванні з українськими військовими та правоохоронними органами.

Батька журналіста окупанти звільнили 10 березня. Решту затриманих, зокрема Хилюка, відвезли до сусіднього міста Димер. Це підтвердили експолонені росіян.

Родичка журналіста повідомила CPJ 5 квітня, що вона не отримувала жодних повідомлень про статус Хилюка і перебуває в “повній невизначеності та розпачі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter