Окупанти полонили журналіста УНІАН Дмитра Хилюка

Дата: 28 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Відомий журналіст, співробітник інформаційної агенції УНІАН у Києві, Дмитро Хилюк перебуває в полоні російських окупантів.

Про це повідомляється на сторінці Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

Джерело: фейсбук-сторінка МІПЛ

“Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк – у заручниках військових рф. Спершу про це повідомили його друзі-медійники, які не змогли зв’язатися з журналістом. Пізніше інформацію про його затримання підтвердили сусіди: вони бачили, як Хилюка затримали військові у формі рф”, – йдеться в повідомленні.

За словами звільнених місцевих жителів сусіднього села Козаровичі, Хилюка утримують у будівлі одного з підприємств у місті Димер на Київщині. Тримають, як і інших, із зав’язаними скотчем руками та пов’язками на очах, уточнили правозахисники.

Ймовірна причина затримання – спілкування з українськими військовими та правоохоронцями.

“Це не перший випадок, коли російські військові затримують та викрадають журналістів, активістів та представників місцевих органів самоврядування. Через це правозахисники закликали міжнародну спільноту розповідати про всі історії полонених, змусити росію дотримуватися положень Женевської конвенції та звільнити всіх заручників”, – заявили в МІПЛ.

Про зникнення Хилюка також повідомила його колега Наталія Богута на своїй сторінці у фейсбуку.

“Офіційно. Мій друг та колега журналіст Дмитро Хилюк перебуває в полоні. За нашими даними, його забрали окупанти ще на початку березня і зараз утримують у пункті для полонених у місті Димер Київської області”, – написала вона.

Журналістка звернулася до громадської та журналістської спільноти взяти до уваги викрадення та насильницьке утримання в полоні військ РФ відомого українського журналіста. Вона попросила максимального розголосу та долучення всіх державних та громадських організацій задля його порятунку.

“Вдячна кожному, хто поширить цю інформацію та допоможе у звільненні Дмитра з рашистського полону”, – звернулася Богута до українців.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 13 березня під Києвом, у зоні інтенсивних бойових дій, зник український фотожурналіст Макс Левін.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, залученого до евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список оновлюватиметься.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter