Викрадену окупантами запорізьку журналістку Ірину Дубченко сподіваються звільнити через обмін полоненими

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Запорізьку журналістку Ірину Дубченко, яку російські окупанти викрали та вивезли в Донецьк, сподіваються звільнити через обмін полоненими.

Про це під час ефіру на запорізькому телеканалі TV5 сказав голова місцевої обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Ірина Дубченко. Фото з соцмереж

“Ірину Дубченко викрали в Розівці й вивезли в Донецьк за допомогу пораненим солдатам. У нас створено центр, його очолили люди, які мають досвід цієї діяльності. І ми концентруємо всю інформацію про людей, які зникли. Головне в цій історії – щоб усі знали, що ця людина пропала, це може значною мірою убезпечити її життя”, — сказав він.

Він уточнив, що в цьому списку вже є міські голови, активісти, журналісти. За словами Старуха, він та його команда мають досвід таких історій на Донбасі.

“Будемо чекати, коли будуть обміни, щоб їх обміняти на військовополонених країни-агресора”, — сказав він.

Нагадаємо: про те, що окупанти викрали і вивезли в Донецьк Ірину Дубченко, стало відомо 28 березня. За наявною інформацією, її звинувачують у підтримці та переховуванні українських військових. Окупантам журналістку нібито здали місцеві жителі.

Дубченко працювала в газетах “Суббота плюс”, “Политсовет”, на сайті “Depo.Запоріжжя”, в інформагенції УНІАН.

Раніше стало відомо, що в полоні російських окупантів перебуває відомий журналіст, співробітник інформаційної агенції УНІАН у Києві Дмитро Хилюк. Ймовірна причина затримання – спілкування з українськими військовими та правоохоронцями.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, залученого до евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список оновлюватиметься.

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter