Щоденно в черзі по їжу стоять від півтори до двох тисяч маріупольців

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі тисячі містян змушені стояти в черзі, щоб отримати їжу, яку окупаційна влада роздає як “гуманітарну допомогу”. 

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Фото: AFP
Проблема з доступом до харчів та води в Маріуполі існує вже не перший місяць, однак попри це російські військові не пропускають українських гуманітарних вантажів, а ті, які вдавалося довезти, розкрадали й продавали маріупольцям чи видавали за російську допомогу. 

Нині їжу в місті можна отримати біля будівлі ТЦ “Метро”, неподалік якого розташований фільтраційний центр та імпровізований морг.

“Сморід від моргу посилюється щодня”, – каже Андрющенко. 

Щодня по харчі приходять від 1,5 до 2 тисяч маріупольців. За час роботи видати встигають, за словами радника міського голови, всього до 400 наборів, а тому більшість людей стоїть годинами під палючим сонцем марно. 

“Тіні для укриття немає. Кожен час останніми днями до 10 людей вивозять до лікарні через обморок… Все заради такого набору. Бо іншого шляху отримати їжу немає”, – додає Андрющенко. 

Води отримати на території колишнього торговельного центру не можна. Для цього маріупольцям слід записуватися в іншу чергу, де люди проводять по декілька діб. 

Нагадаємо, що нині в Маріуполі залишилося приблизно понад 100 тисяч мешканців. Живуть вони без централізованого водопостачання та каналізації, харчів та медикаментів, однак поряд з масовими похованнями загиблих унаслідок російських обстрілів. 

Міська влада описує умови життя в місті як середньовічні та прогнозує початок епідемій холери та дизентерії через антисанітарію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter