“Зараз у місті середньовічні умови життя”: влада Маріуполя каже про загрозу епідемій холери та дизентерії через антисанітарію

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Через нестерпні умови життя та антисанітарію близько 100 тисячам маріупольців загрожує смертельна небезпека.

Про це повідомили у Маріупольській міській раді. 

Фото: Alexander Ermochenko/Reuters

Міська влада неодноразово казала про критичну ситуацію з медичною системою у Маріуполі.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко вже повідомляв, що сезонні хронічні хвороби, наслідки життя у сирих підвалах та антисанітарія набирають обертів у місті, однак через постійні обстріли російських військових та руйнування інфраструктури люди просто не можуть отримати ані консультації, ані лікування.

Нині, за словами міського голови Вадима Бойченка, температура повітря у регіоні сягає 20 градусів, а це може спровокувати потужні та смертоносні епідемії холери, дизентерії та кишкової палички. У Маріуполі досі немає централізованого водопостачання та каналізації, а разом з цим у підвалах знаходяться тисячі тіл загиблих. Також звідти не вивозять сміття. 

“Окупанти не в змозі забезпечити наявне населення продуктами, водою та медикаментами. Або просто не зацікавлені в цьому. Вони блокують всі спроби евакуації. А без цього люди будуть помирати. Адже зараз в зруйнованому Маріуполі середньовічні умови життя. Потрібна негайна та повна евакуація”, – каже мер. 

Не менше двох тисяч цивільних перебувають зараз в одному з укриттів металургійного комбінату “Азовсталь”: люди там не мають у достатній кількості медикаментів, води та їжі. 

Критична ситуація у Маріуполі непокоїть Всесвітню організацію охорони здоров’я. Там вимагають негайного гуманітарного доступу до міста та інших постраждалих від війни районів. За оцінками ВООЗ система охорони здоров’я на Сході України фактично опинилась на межі краху. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення російські снаряди в Україні влучили в понад 300 лікарень, з яких більш ніж два десятки зруйновані вщент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter