Три сотні депортованих маріупольців знайшли на березі Японського моря

Дата: 04 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Частину депортованих з Маріуполя російськими військовими містян знайшли в Приморському краї РФ. 

Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Бухта Врангеля, на березі якої розташоване колишнє селище міського типу Врангель. Скриншот Google Maps

Йдеться про три сотні маріупольців. Андрющенко не зазначив, як вдалося дізнатися про місце перебування людей. 

За його словами, містян тримають у селищі Врангель. Із 2004 року цей населений пункт долучили до території російського міста Находка, а тому фактично він вважається районом, хоч і віддаленим – розташований він на відстані 19 кілометрів від Находки. 

Андрющенко каже, що тримають маріупольців у будівлі чогось середнього між готелем і гуртожитком, без грошей, а тому й можливості вийти на зв’язок у них немає:

“Речами не забезпечують, годують триразово, про якість мова не йде. Документів у людей немає, тримає процедура оформлення. Обіцяють через два тижні закінчити бюрократичні процедури щодо оформлення і провести подальше переселення в інші містечка”.

Попри такі умови депортованим пропонують піти на роботу, однак серед варіантів лише “низькокваліфікований і низькооплачуваний труд”. 

Врангель. Скриншот відео

Окремо Андрющенко наголосив на кліматичних умовах, в яких опинились депортовані. Майже весь рік у районі Врангеля дмуть вітри, тому температурний фронт багато в чому залежить від них: в окремі, найтепліші роки максимальна температура повітря в січні там може підвищуватися до −2 чи +5 градусів, а найтеплішим місяцем вважають серпень, коли температура повітря прогрівається до +21. 

“Наших людей з теплого Приазов’я вивезли за 9,6 тисячі кілометрів у дупу світу, де найтепліший місяць серпень з температурою +21, задля чого? Нема слів”, – обурюється Андрющенко. 

Російські військові депортували десятки тисячі маріупольців, а подекуди людей забирали прямо з вулиць, коли ті, наприклад, ішли по воду.

Депортують українців не тільки з Маріуполя, а відвозять їх зазвичай до найдепресивніших районів Росії. Деяким з них вдається втекти, наприклад до Естонії. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення російська влада масово вивозила українців з окупованих регіонів до РФ. Так, торік 2 тисячі шахтарів із сім’ями з ОРДЛО опинились у місті Нерюнгрі в Якутії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter