Депортованих маріупольців вивозять до найдепресивніших регіонів Росії

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії депортовані маріупольці отримують листівки із запрошенням переїхати до найдепресивніших російських регіонів.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Одне із занедбаних селищ на Сахаліні. Джерело: yablor.ru

“Ось такі листівки отримують депортовані маріупольці. Наших людей вивозять до найдепресивніших регіонів росії. Тепер зрозуміло потворну логіку путіна. Спочатку рашисти знищують успішне тепле місто на Азовському морі. І женуть людей до Сибіру та Сахаліну. Їм потрібні нові гастарбайтери. Так чим це відрізняється від політики гітлера?” – йдеться в повідомленні.

Джерело: телеграм-канал Маріупольської міської ради

Депортувати українців російська влада почала ще до повномасштабного вторгнення в Україну. Як і нині, тоді це називали “евакуацією”, а процес депортації почали з жителів ОРДЛО. За даними Омбудсмана Людмили Денісової, спочатку йшлося про щонайменше 90 тисяч осіб. Денісова переконує, що зверталася “до всіх, в тому числі міжнародних правозахисних організацій, ООН, але ніхто не звернув на це уваги”.

Після 24 лютого вивезення українців набуло масового характеру. Денісова казала про 600 тисяч депортованих (станом на 11 квітня 2022 року), з яких понад 117 тисяч дітей. Вони перебувають, зокрема, у Володимирській, Омській, Пермській, Челябінській областях та на Сахаліні.

Деякі депортовані опиняються не в Росії, а на окупованих нею територіях, зокрема в Криму. 

Тим, хто опинився в Росії, у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій радять якнайшвидше вийти на зв’язок та передати українській стороні свої контактні дані. Зробити це можна, зокрема, за допомогою організації “Допомагаємо поїхати” та їхнього спеціального чат-бота @helpingtoleave_bot або ж через українські посольства в інших країнах. Їхні контактні дані ви можете знайти за посиланням.

Також радили спробувати виїхати до ЄС. Однак зробити це після заборони польотів для російських літаків надзвичайно важко й, за даними російських правозахисників, нині в РФ фактично запровадили воєнний стан, не називаючи це так, а тому перетнути кордон країни або дуже важко, або взагалі неможливо. Офіційно – через антикоронавірусні обмеження. Відкритими фактично лишаються тільки шляхи до Білорусі.

Попри це в Мінреінтеграції радили два варіанти: 

  • Через перепускний пункт Івангород – Нарва: для цього спочатку треба дістатися до Санкт-Петербурга потягом, звідти до Івангорода автостопом чи електричкою (тривалість дороги дві години, а вартість приблизно 700 рублів). Далі з Нарви радять їхати до Таллінна (тривалість дороги також дві години, а для громадян України проїзд безоплатний). Потрапивши до Естонії, радять звертатися по допомогу з будь-яких питань за номером 12-47 або +372-600-12-47. Дзвінки безкоштовні.
  • Також можна придбати квиток на автобус Ecolines до Риги (Латвія) чи Вільнюса (Литва).

Нагадаємо, що примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter