Ситуація з ядерною безпекою на окупованій території України погіршилася – гендиректор МАГАТЕ

Дата: 18 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Після удару безпілотника поблизу Запорізькій АЕС, який стався 17 серпня, ситуація з ядерною безпекою на окупованій території України погіршилася, вважає генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі

Про це йдеться на сайті організації.

Фото: Українська енергетика

“Ми знову бачимо ескалацію загроз ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Я, як і раніше, вкрай стурбований і повторюю свій заклик до максимальної стриманості з усіх боків та до суворого дотримання п’яти конкретних принципів, встановлених для захисту станції”, заявив Гроссі.

Як інформують в МАГАТЕ, безпілотник нібито вибухнув поблизу ставків для охолодження та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередачі єдиної лінії 750 кіловольтів (кВ), що забезпечує енергопостачання ЗАЕС.

Удар стався по дорозі між двома головними воротами ЗАЕС. Коли спеціалісти МАГАТЕ відвідали це місце, то помітили пошкодження, ймовірно, спричинені дроном, оснащеним вибухівкою. Минулося без постраждалих і пошкоджень обладнання АЕС.

Раніше в МАГАТЕ повідомили, що впродовж останнього тижня (1218 серпня) військова діяльність у районі ЗАЕС була інтенсивною.

Представники організації чули часті вибухи, черги з великокаліберних кулеметів і рушниць, а також артилерію на різних відстанях від атомної станції.

Нагадаємо, у червні поточного року Гроссі заявляв, що росіяни повністю або частково порушили всі сім принципів ядерної безпеки на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Раніше ZMINA повідомляла, понад півсотні країн–членів МАГАТЕ закликали покарати Росію за загрози ядерній безпеці. 

Окрім окупації Запорізької АЕС, за час, поки триває велике російське вторгнення, росіяни встигли: 

ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter