Росіяни накопичили в окупованому Криму понад 800 ракет для ударів по Україні – ЗСУ

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму росіяни зосередили понад 800 ракет для ударів по Україні.

Про це повідомила речниця оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк в ефірі українського національного телемарафону.

Колаж “Крим.Реалії”

З її слів, окупаційна армія збирається використовувати ці ракети з Криму для атак на енергетичну інфраструктуру України. Гуменюк зазначила, що українські військові спираються на дані розвідки, згідно з якими у Криму росіяни розгорнули потужний військовий хаб.

Речниця ОК “Південь” заявила, що ракети повітряного базування росіяни розосередили по місцях, де їх можна завантажити в літаки.

Саме в Криму зосереджені ракети типу "Калібр", ракети типу "Онікс" також запускаються з Кримського півострова. Ворог нагромаджує потенціал – це очевидно.

Наталія Гуменюк

Наприкінці жовтня Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані своєї розвідки заявило, що Росія, ймовірно, накопичує обсяги боєприпасів для авіації, щоб використовувати їх у комбінації з БПЛА для ударів по енергетичній інфраструктурі України взимку.

Водночас за даними Кримськотатарського Ресурсного Центру, у жовтні 2023 року росіяни провели щонайменше дев’ять навчань своєї армії в тимчасово окупованому Криму.

Навчання проводилися:

  • 6 жовтня на території Севастополя – із застосуванням димової завіси;
  • 10 жовтня в Євпаторії;
  • 13 жовтня – тренування розрахунків ППДО;
  • 15 жовтня в районі Північного молу – із застосуванням реактивних бомбометів;
  • 18 жовтня біля Севастополя;
  • 19 жовтня в Євпаторії;
  • 19 жовтня у районі Північного та Південного молів – із застосуванням реактивних бомбометів;
  • 23 жовтня у Севастополі – із застосуванням реактивних бомбометів;
  • 25 жовтня на території Криму.

Раніше ZMINA повідомляла, що росіяни незаконно розміщують своїх військових у будинках цивільних у населених пунктах Арабатської стрілки Херсонської області. 

У травні 2023 року Міноборони України повідомляло, що окупанти розміщуються на тимчасово окупованих територіях в багатоповерхівках на перших поверхах, а на верхні заселяють цивільних, щоб не зазнавати обстрілів з повітря.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter