Біля Сімферополя окупанти облаштували нову військову базу

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Супутник Planet Labs зафіксував нову базу забезпечення російських військових на території тимчасово окупованого росіянами села Широке поблизу Сімферополя. На ній розташовані казарми та сотні вантажівок, позашляховиків і автоцистерн, що перевозять паливо.

Про це інформують “Схеми”.

На думку військових експертів, яким журналісти “Схем” показали супутникові знімки, це може свідчити про збільшення присутності окупаційної армії на тимчасово окупованій території (ТОТ) Криму.

Проаналізувавши знімки Planet Labs, журналісти встановили, що розгортання бази в цьому місці розпочалося ще в березні 2023 року. Раніше там було фермерське господарство.

Крім того, “Схемам” вдалось ідентифікувати підрозділ, який розташувався в  Широкому. Це 101 окрема бригада матеріально-технічного забезпечення (ОбМТЗ), місце дислокації військової частини – місто Уссурійськ (Далекий Схід РФ), мовиться в матеріалі.

Журналісти зв’язалися з одним із російських військовослужбовців – 26-річним Кирилом Бишковим. Чоловік підтвердив, що служить у 101 бригаді й дійсно перебуває в Криму.

Військовий експерт Михайло Жирохов зазначив, що поява однієї з таких бригад в окупованому Криму може свідчити про значне збільшення там угруповання окупаційної армії. Адже очевидно, що частини, які перебувають там із 2014 року, вже мають налагоджену систему забезпечення.

“Вибір місця в селі Широке не очевидний, але в Криму залишилося не так багато місць, де можна розгорнути подібні з’єднання, а штатний склад такої бригади – близько двох тисяч осіб”, – вважає Жирохов.

Журналісти звертають увагу, що поруч із новою базою в Широкому розташована залізнична станція, а в селищі Гвардійське, яке також неподалік, – аеродром, де розміщені бомбардувальники Су-24М та штурмовики Су-25, що беруть участь у геноцидальній війні проти України.

Як відомо, через руйнування Чонгарських мостів окупанти постачають техніку та боєприпаси з окупованого Криму Арабатською стрілкою.

Арабатська стрілка

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань заявляв, що росіяни облаштували дорогу з Керчі до Генічеська і їдуть дорогою з технікою та БК. Як відомо, шлях Арабатською стрілкою з Криму до села Стрілкове ґрунтовий. У такий спосіб окупанти рухаються на Запорізький напрямок.

Мешканці Арабатської стрілки повідомляють виданню ZMINA, що російські солдати розселилися в цивільних будинках серед жителів населених пунктів стрілки.  

Як повідомляє Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в тимчасово окупованій Ялті забороняють гуляти в лісах навіть біля будинків і штрафують людей, які прогулюються недозволеними стежками, на яких стоять фотопастки.

Повідомляється, що територія від адмінмежі до самого Джанкоя продовжує обростати новими окопами. Біля села Філатівка на півночі Криму окопи з’єднали.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що в поселенні компактного проживання киримли Vasiyet поблизу Сімферополя росіяни встановили блокпост і виставили озброєних “поліціянтів”: перевіряють документи у всіх, хто рухається всередині поселення. Водночас в інших місцях Сімферополя блокпостів та перевірок не помічено. 

Напередодні українська розвідка звернулася до кримчан

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторило заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter