Росія знову використовує цивільні об’єкти Криму у військових цілях – “Крим SOS”

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти знову незаконно розміщують військових у цивільних будівлях тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомила правозахисна організація “Крим SOS”

Село Міжводне

“Крим SOS” стало відомо, що росіяни почали займати приватні цивільні приміщення на півострові для розміщення своїх військових.

Як повідомив голова правління “Крим SOS” Олексій Тільненко, наразі такі випадки зафіксовано в селі Міжводне Чорноморського району.

За інформацією правозахисної організації, окупанти змусили власника однієї з будівель у селищі надати приміщення для перебування військових. Найімовірніше, чоловік не зміг відмовити з міркувань безпеки.

Також траплялися випадки, коли російські військові без дозволу займали приватні будівлі, де перебували під час проведення фортифікаційних робіт – риття окопів і зведення оборонних споруд.

“Кількість російських військових у селищі помітно збільшилася”, –  додав Тільненко.

Напередодні повідомлялося, що Росія використовувала склад будівельних товарів у селищі Красногвардійське для потреб військових. 31 серпня 2022 року там спалахнула пожежа.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Раніше українська влада неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість. 

Представництво президента України в АРК у співпраці з урядовими та неурядовими партнерами розробило та затвердило Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму та план заходів на її виконання, інші важливі нормативно-правові акти.

Крім того, наразі з Офісом президента, МЗС, Мінреінтеграції, Мінінфраструктури, Офісом генпрокурора, правоохоронними та іншими урядовими структурами, народними депутатами й експертним середовищем опрацьовується Стратегія відновлення Криму після деокупації. 

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Напередодні президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових обʼєктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Також кримчан просять терміново повідомляти геолокації та переміщення окупантів та ворожої техніки в чат-бот “єВорог” – https://t.me/evorog_bot. Громадян просять задля своєї безпеки одразу після надсиланням даних українським військовим повністю видалити телеграм-бот у своєму мобільному телефоні.

Секретар РНБО Олексій Данілов висловив упевненість, що російські окопи в тимчасово окупованому Криму “точно не допоможуть” РФ, а півострів буде повернуто під контроль Києва.

Він також заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter