Росія блокує Signal, щоб придушити діяльність противників путінського режиму – британська розвідка

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Влада Росії блокує месенджер Signal, намагаючись обмежити спілкування противників режиму.

Про це інформує розвідувальне відомство міністерства оборони Великої Британії.

Деякі коментатори припускають, що заборона має на меті запобігти поширенню інформації про український наступ у Курській області РФ, утім у британській розвідці сумніваються, що це є причиною. 

“Signal використовують багато незалежних російських журналістів та опозиційні активісти, щоб уникнути системи електронного моніторингу російського уряду, зокрема системи оперативно-розшукових заходів ФСБ. У цьому контексті обмеження, ймовірно, має на меті збільшити можливості російської влади контролювати й обмежувати спілкування приватних громадян, вороже налаштованих щодо режиму”, – мовиться в повідомленні.

У розвідці також зазначили, що це відбувається в той час, коли російський уряд забороняє незалежні медіаорганізації і перешкоджає роботі YouTube і служби обміну повідомленнями WhatsApp – “заходи, спрямовані на посилення державного контролю за доступом до ЗМІ й інформації в Росії”.

9 серпня російські ЗМІ повідомили, що російський регулятор “Роскомнадзор” заблокував використання в країні та на незаконно тимчасово окупованих територіях України програми для обміну зашифрованими повідомленнями Signal. Офіційно це пояснили наміром запобігти використанню месенджера в екстремістських чи терористичних цілях.

Раніше заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін заявив, що на території тимчасово окупованого Криму почастішали випадки звинувачення з боку російської влади в шпигунстві.

Правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Крім того, представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що на вулицях кримських населених пунктів активно діють різноманітні патрулі, які зупиняють людей, перевіряють документи, вміст телефона та дивляться, чи немає, наприклад, VPN. 

“Якщо VPN встановлений у смартфоні, це для них маркер, що людина може щось приховувати й, відповідно, бути нелояльною”, – пояснила Таміла Ташева.

Також украй активними є перевірки машин та людей на незаконній споруді, яку росіяни називають “кримський міст”.

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter