Російські комуністи просять Путіна визнати ОРДЛО незалежними країнами

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Російські депутати від комуністичної партії внесли на розгляд Державної думи проєкт ухвали, в якій пропонують звернутись до президента Володимира Путіна щодо визнання так званих “ДНР” та “ЛНР” незалежними державами. 

Відповідний проєкт опублікували на сайті російського парламенту. 

Будівля російської Держдуми. Фото: сайт Держдуми РФ

Автори документа наполягають, що такий крок є “обґрунтованим та морально виправданим”

“За минулі роки … в республіках (захоплених бойовиками регіонах Донбасу. – Ред.) збудовано демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади”, – вважають російські комуністи. 

Один з авторів проєкту звернення Леонід Калашніков переконує, що, вносячи документ на розгляд, КПРФ виконує одну з передвиборчих обіцянок.

Торік у Росії відбулись вибори до Держдуми, участь у яких взяли, за даними російської влади, понад 150 тисяч жителів ОРДЛО, які отримали паспорти РФ. Бойовики організували масове підвезення людей до дільниць, а деяких з них спочатку везли на отримання російського паспорта, а лише потім на голосування. 

Речник російського президента Дмитро Пєсков вже прокоментував реєстрацію проєкту звернення. 

Якщо я правильно розумію — все-таки в Думі має відбутися голосування, і це звернення або буде ухвалено, або не буде. Це депутатська ініціатива. Є певна процедура, і до того, як її буде завершено, щось говорити не вважаю за можливе”, – сказав він.

Нагадаємо, що з 2019 року Росія почала видавати свої паспорти спочатку мешканцям ОРДЛО, а потім спростила процес видавання й для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу. 

Світова спільнота різко засудила такі кроки, назвавши їх підривом Мінських домовленостей, а низка країн, наприклад, Німеччина та Естонія, відмовилися визнавати російські паспорти жителів ОРДЛО. За даними СБУ, видані документи не роблять отримувачів громадянами РФ, адже їх виписують з порушеннями: проставляють коди підрозділу Міграційної служби Ростовської області, якого не існує.

На думку української влади, видання російських паспортів є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці відкривають кримінальні провадження за такими фактами. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter