СБУ каже, що Росія видає мешканцям ОРДЛО паспорти, які не роблять їх громадянами

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

СБУ зафіксувала масове незаконне видавання російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Про це повідомили у відомстві. 

Бойовики організували цей процес, щоб жителі ОРДЛО могли брати участь у вересневих виборах до російської Держдуми. За інформацією СБУ, окупанти розраховують залучити до них якомога більше мешканців окупованих територій.

З червня поточного року примусове отримання російського громадянства йде пришвидшеними темпами. Бойовики самі повідомляли, що людей задля цього везуть до Росії спеціальними рейсами.

В ОРДЛО відкрили численні “пункти запису” до російської партії “Единая Россия”

У СБУ наголошують, що документи, які видають у Росії, не роблять їхніх власників повноцінними громадянами.

“У таких паспортах проставляють коди неіснуючого підрозділу Міграційної служби Ростовської області. Прописка в такому документі також не вказується. Тож видані документи не дають права на соціальні та пенсійні виплати від країни-агресора і не роблять їх власників повноцінними громадянами РФ”, – кажуть спецслужбовці. 

Голосування до Держдуми в Росії відбуватиметься три дні поспіль. Служба безпеки переконана, що бойовики організують виїзд мешканців для голосування на дільницях, а також зареєструють їх для електронного волевиявлення. Для цього людей зобов’язують надавати свої персональні дані.

Також на окупованих територіях активно проводить агітацію пропрезидентська партія Володимира Путіна “Единая Россия”. У регіоні відкрили численні “пункти запису” та “інфоцентри”, які курує керівництво партії.

Росія почала видавати свої паспорти мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей у 2019 році, коли Путін підписав відповідний указ. Згодом українські правоохоронці розповідали, що, за їхніми оцінками, на окупованих територіях встигли незаконно видати 600 тисяч паспортів. 

Українські та міжнародні політики назвали видавання російських паспортів на Донбасі підривом Мінських угод та провокацією. Однак незабаром після підписання першого указу Путін видав другий – про можливість отримання російського громадянства в спрощеному порядку і для жителів підконтрольної Україні частини Донбасу.

На думку української влади, примусова паспортизація є елементом репресивної політики щодо українців, які змушені жити в окупації. Правоохоронці відкривають кримінальні провадження через примусову паспортизацію. 

Фотографія обкладинки: Служба безпеки України 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter