Рада розблокувала закони, що запускають судову реформу і очищення ВРП

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Сьогодні на позачерговому засіданні парламенту депутати не підтримали низку постанов, які блокували підписання ухвалених минулого тижня законів щодо перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів (законопроєкт №3711-д) та очищення Вищої ради правосуддя (законопроєкт №5068).

Верховна Рада розблокувала підписання законопроектів, що запустять судову реформу Ілюстрація: Фундація DEJURE

Як повідомляє інформаційний портал Верховної Ради, на засідання 20 липня зареєструвались всього 99 депутатів.

Автором постанови щодо скасування закону “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України” №3711-д-П2 став депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко.

Цю постанову підтримало сьогодні лише 17 депутатів, тож вона була відхилена.

Ще 4 постанови (№5068-П, 5068-П1, 5068-П2 і 5068-П3) подали депутати з вимогою відмінити прийняття закону “Про внесення до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя” зареєстрували депутати від партії “ОПЗЖ” та групи “Довіра”.

Але ці постанови також не набрали достатньої кількості голосів і були відхилені.

Тож тепер законопроєкти, що запустять судову реформу, готові для підписання головою Верховної Ради та президентом.

 “Якщо президент встигне підписати обидва законопроєкти до кінця липня, уже у вересні цього року запрацює Етична рада для очищення ВРП і конкурсна комісія для відбору ВККС. Таким чином, за рік склад головних органів у судовій владі може докорінно оновитися.

Разом з тим, ми чудово розуміємо, що недоброчесна судова система чинитиме неабиякий опір реформі, тому вкрай важливо зберігати нашу з вами пильність і суспільний тиск”,прокоментували сьогоднішні рішення парламенту у фундації DEJURE.

Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. За свідченнями громадських організацій, члени ВРП часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами.

Вони також відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. Щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя.

13 липня Верховна Рада повторно ухвалила з пропозиціями президента Володимира Зеленського законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

14 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні президентський законопроєкт №5068 про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя.

За цим законом, чинних членів ВРП має перевіряти на доброчесність новий орган – Етична рада, до складу якої ввійдуть три судді, визначені Радою суддів, і три міжнародні експерти, запропоновані міжнародними організаціями, що сприяють судовій реформі та протидії корупції. Рішення в Етичній раді ухвалюватимуться чотирма голосами, а строк її повноважень становитиме шість років.

Якщо Етична рада встановить, що член ВРП не відповідає критеріям доброчесності, то його автоматично відсторонять від посади, однак звільнити його зможуть лише з’їзди суддів, адвокатів, прокурорів і юридичних вишів, президент чи парламент.

Голова фундації DEJURE Михайло Жернаков назвав ухвалення закону про ВРП історичною подією та найбільш амбітним проєктом з часів Революції гідності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter