Рада ухвалила закон про ВРП

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні президентський законопроєкт №5068 про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: kievpravda.com

Законопроєкт ще на початку року подав на розгляд Ради президент Володимир Зеленський. За його задумом, чинних членів ВРП має перевіряти на доброчесність новий орган – Етична рада, до складу якої ввійдуть три судді, визначені Радою суддів, і три міжнародні експерти, запропоновані міжнародними організаціями, що сприяють судовій реформі та протидії корупції. Рішення в Етичній раді ухвалюватимуться чотирма голосами, а строк її повноважень становить шість років.

Якщо Етична рада встановить, що член ВРП не відповідає критеріям доброчесності, то його автоматично відсторонять від посади, однак звільнити його зможуть лише з’їзди суддів, адвокатів, прокурорів і юридичних вишів, президент чи парламент.

Під час голосування депутати підтримали правку №733, на ухваленні якої наполягала громадськість. Згідно з нею, після рекомендації Етичної ради суб’єкти призначення і З'їзди суддів, адвокатів, науковців, конференція прокурорів мають три місяці, щоб звільнити чи ухвалити рішення про залишення члена ВРП на посаді. Якщо протягом цього часу вони не зможуть ухвалити рішення, то члена ВРП вважатимуть звільненим на підставі закону. 

Закон визначає й порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП, яка має стати самостійним структурним підрозділом, призначення інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та обсяг повноважень.

Напередодні голосування низка депутатів відмовлялася від підтримки поправки №733. Вони аргументували це тим, що норма нібито не відповідає Конституції. Однак фахівці називали ці твердження неправдою, адже в Конституції немає жодного слова про порядок звільнення членів ВРП. Окрім цього, поправка не змушує з’їзди звільняти членів ВРП – вони мають право вибору звільнити чи залишити на посаді. 

“Але в певний строк, щоб цей процес не затягувався на роки й щоб за відсутності рішення (дуже ймовірний сценарій) член ВРП не вважався “амністованим”. Конституція не забороняє передбачати кілька способів звільнення. Навпаки, конкретний строк для ухвалення з’їздами рішень відповідає принципу юридичної визначеності: закон чітко визначає, коли має завершитися процес очищення ВРП”,пояснює на сторінці у фейсбуку голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков.

За словами Жернакова, ухвалення закону про ВРП є історичною подією:

“Це історична подія, без перебільшення. Такого амбітного проєкту з часів Революції Гідності не було. Величезне дякую всім, хто сприяв і проголосував. Судовій реформі бути!” 

Нагадаємо, що Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Члени ВРП часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Вища рада правосуддя також відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: Збруч

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter