Рада залишила ключовий голос у конкурсній комісії до ВККС за міжнародними експертами

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада повторно ухвалила з пропозиціями президента Володимира Зеленського законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Reuters

За відповідне рішення проголосувало 305 народних депутатів. Проголосований законопроєкт залишив ключовий голос у конкурсній комісії до Вищої кваліфкомісії суддів за міжнародними експертами.

Парламент остаточно підтримав перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів на засіданні 29 червня, але до другого читання до законопроєкту внесли понад пів тисячі поправок і пропозицій. Серед них була й підтримана фахівцями правка №453, яка регламентує, що незалежні міжнародні експерти в конкурсній комісії матимуть вирішальний голос під час добору кандидата до ВККС. Її депутати підтримали 255 голосами. 

Однак була й правка №409 і З пропозицією підтримати її виступив депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко., згідно з якою для ухвалення рішення про призначення члена ВККС потрібно по два голоси українських та міжнародних експертів. Через правову колізію документ ветував президент, однак виправити цю ситуацію можна було простіше

Нагадаємо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 

Як показують соціологічні дослідження, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в країні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter