80% українців вважають, що більше шансів виграти у суді мають заможні та впливові – опитування

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Майже 80% українців вважають, що більше шансів виграти у суді має той, у кого більше грошей чи влади. 

Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” та Центром Разумкова на замовлення Фундації DEJURE.

Соціологи опитали у період із 14 до 19 травня більше двох тисяч і 2020 осіб людей віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Виявилось, що лише 10,5% з них вважають, що мають рівні шанси на справедливість у суді незалежно від свого статусу чи фінансів. 

11,2%, або близько 4,5 млн громадян, за останні два роки могли звернутись до суду за захистом своїх прав, однак вирішили цього уникнути. Ще 42,7% не звертаються до суду, оскільки не вірять у можливість отримати справедливе і законне рішення, 41,2% переконані, що вирішення питання у суді забере багато часу, а 42,3% – багато грошей. 

Нагадаємо, що судам в Україні, згідно з соціологічними опитуваннями, не довіряє більшість громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

Через низьку довіру люди неохоче розв’язують свої проблеми в судах. Однак відсутність особистого досвіду, за словами соціологів, саме й визначає негативне ставлення українців до судової системи. Рівень довіри громадян, які мають власний досвід спілкування із судами, є значно вищим.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter