Рада підтримала законопроєкт про відновлення ВККС з рекомендаціями фахівців, але не з усіма

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Reuters

Підтриманий депутатами законопроєкт є доопрацьованою версією документа, автором якого став президент Володимир Зеленський та який минулого року розкритикувала Венеційська комісія
До другого читання до законопроєкту подали загалом 531 поправку і пропозицію. Під час розгляду парламентарі підтримали 255 голосами поправку №453. Вона регламентує, що незалежні міжнародні експерти в конкурсній комісії відтепер матимуть вирішальний голос під час відбору кандидата до ВККС. Такий механізм, як переконують експерти, вдало спрацював під час добору суддів ВАКС
 
Однак, як пояснюють у Фундації DEJURE, депутати не підтримали поправки №197 і 200, за якими рішення про фінальний склад ВККС могли б ухвалювати комісією без участі Вищої ради правосуддя. Її члени відомі тим, що ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами.
 
“Згідно із законопроєктом, конкурсна комісія зобов’язана подати 32 кандидати до ВККС на розгляд ВРП, а та – обрати 16 членів ВККС. Очевидно, що корумпована і нереформована ВРП обере до ВККС найбільш лояльних кандидатів, а не найбільш достойних. Завдання реформувати ВРП – так само, із вирішальною роллю міжнародних експертів – стає надзвичайно важливим для життєдайності судової реформи”, – пояснив голова правління фундації Михайло Жернаков.
 
Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 
 
Нагадаємо, що 80% українців вважають, що більше шансів виграти у суді мають заможні та впливові. Більшість громадян не довіряє судам. 

В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter