Шість років за ґратами та конфіскацію майна отримала суддя за хабар у тисячу євро

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд визнав винною в хабарництві й засудив до шести років позбавлення волі суддю Броварського міськрайонного суду Київської області Ганну Білик.

Про це повідомили у ВАКС.

Суддя Ганні Білик. Фото: brovary.net.ua

Суддя Ганна Білик, як встановили слідчі, у червні 2017 року розглядала справу, у межах якої органи Державної фіскальної служби вилучили в приватного підприємства 13 з половиною тонн дизельного палива. Причиною для цього було те, що господарська діяльність велася без дозвільних документів.  

Суддя не розв’язала питання щодо конфіскованої продукції одразу, а тому запропонувала представнику сплатити 1000 євро за “правильне” рішення. Згодом ці гроші правоохоронці знайдуть у судді в кабінеті. 

Додатково до позбавлення волі Білик також отримала заборону обіймати посади, пов’язані зі здійсненням правосуддя, строком на три роки, а її автомобіль та земельну ділянку в Броварах мають конфіскувати.

Попри висунуті обвинувачення в корупції суддя Білик продовжувала працювати. За даними Єдиного реєстру судових рішень, загалом з моменту скерування обвинувального акта в справі до суду вона ухвалила близько 5256 рішень та отримала 1,5 мільйона гривень суддівської винагороди. У 2018 році суддя, як повідомляють місцеві видання, нібито ухвалила рішення про звільнення з-під варти двох підозрюваних у зґвалтуванні неповнолітньої, що спричинило протести жителів Броварів прямо під судом.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд розпочав свою роботу у вересні 2019 року. Очільницею суду стала харківська суддя Олена Танасевич. За попередніми підрахунками державної судової адміністрації, з місцевих загальних судів до ВАКС мали надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень. 

Судді ВАКС визнали винними в корупції вже чимало суддів, однак на них також чинять тиск, зокрема, члени ВРП. Так, проти суддів Лесі ФедоракІгоря Строгого і Віктора Маслова, які розглядали справу судді Апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка, Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження і звинуватила в “систематичних порушеннях”. 

Фотографія обкладинки: brovary.net.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter