ВАКС удруге за тиждень відправив до в’язниці за хабар суддю

Дата: 19 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд визнав винним і засудив до двох років позбавлення волі суддю Апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка.

Про це повідомили в суді. 

Будівля Апеляційного суду Черкаської області. Фото з відкритих джерел

Колишній суддя Апеляційного суду Черкаської області в серпні 2018 року отримав кошти від місцевого мешкaнця – 30 тисяч гривень хабаря. За ці гроші він мав вплинути на суддів одного з районних судів, щоб ті ухвалили позитивні рішення на користь водія. Суддю викрили поблизу місця проживання одразу після отримaння всієї суми.

Обираючи між двома альтернативними видами покарання, а саме штрафом і Його розмір на час вчинення кримінального правопорушення становив від 750 до однієї 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. та позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, суд узяв до уваги, що суддя не жалкував про вчинене, не оцінював негативно своїх дій та не демонстрував готовності нести покарання за них.

Крім того, на думку суддів, він своїми діями підриває авторитет судової гілки влади. Окрім двох років позбавлення волі до набрання вироком законної сили для судді діятиме запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 10 прожиткових мінімумів.

Суддя Апеляційного суду Черкаської області Володимир Пономаренко. Фото: Слово і Діло

Відомо, що Вищий антикорупційний суд розпочав свою роботу у вересні 2019 року. Очільницею суду стала харківська суддя Олена Танасевич. За попередніми підрахунками державної судової адміністрації, з місцевих загальних судів до ВАКС мали надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень. 

Лише за останній тиждень судді ВАКС визнали винним у хабарництві суддю Рахівського райсуду та присудили йому шість років позбавлення волі. Минулого року антикорупційний суд уперше відправив до в’язниці посадовця за корупцію. Покарання тоді дістав депутат Київської облради, який обіцяв за винагороду підприємцю повернути вантажний автомобіль, що є речовим доказом у кримінальному провадженні. За хабар у 2,5 тис. доларів до в’язниці потрапив і суддя Малиновського суду Одеси.

Однак на суддів ВАКС чинять тиск, зокрема, члени ВРП. Так, проти суддів ВАКС Лесі Федорак, Ігоря Строгого і Віктора Маслова, які розглядали справу судді Пономаренка, Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження і звинуватила в “систематичних порушеннях”. Водночас активісти Центру протидії корупції вважають таке рішення упередженим, адже скаргу на суддів ВАКС подала до ради Національна асоціація адвокатів України, членом якої є обраний на з’їзді адвокатів член ВРП Олексій Маловацький

Нагадаємо, що нещодавно президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкт про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя, однак експерти кажуть, що ухвалення документа в чинній редакції не допоможе звільнити недоброчесних членів органу. Очільник країни не вперше виступає з ініціативами щодо реформування ВРП, однак ініційований ним минулого року законопроєкт також розкритикували, зокрема, експерти Венеційської комісії, а тому його відправили на доопрацювання.

Члени ВРП часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами.  Нещодавно стало відомо про те, що рада відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter