Низка нардепів заблокувала підписання закону про Вищу раду правосуддя (оновлено)

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Низка народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проєкти постанов, які блокують підписання закону про порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя. Водночас уже відомо, що 20 липня депутати зберуться на позачергове засідання, щоб виправити цю ситуацію. 

Про це повідомили на сайті парламенту.

Сергій Власенко, Сергій Вельможний, Андрій Пузійчук, Олександр Сухов та Григорій Мамка

Ініціаторами цих проєктів постанов є члени “Батьківщини”, ОПЗЖ і групи “Довіра”. Один із проєктів зареєстрував нардеп Сергій Власенко. Він також був ініціатором ухвалення правки №409, яка створила правову колізію, до закону про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Через неї ухвалений депутатами з пропозиціями фахівців документ спочатку ветував президент Володимир Зеленський, а згодом уже з пропозиціями останнього його вдруге ухвалила Рада.

15 липня Власенко зареєстрував і постанову про скасування закону про ВККС.

Автором ще однієї постанови щодо закону про ВРП став депутат Андрій Пузійчук. Ще дві постанови (1, 2) зареєстрували разом депутати Сергій Вельможний та Олександр Сухов. Додатково постанову про скасування ухваленого закону про ВРП зареєстрував і депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Григорій Мамка

“Пораділи судовим реформам? Тримайте зраду звідки… та, в принципі, чекали”,прокоментував новину у фейсбуку голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Згідно з регламентом роботи Верховної Ради, спікер Дмитро Разумков не може підписати ухвалений закон і передати його на підпис президенту до розгляду вищезгаданих проєктів постанов у залі засідань. 

Фото: з відкритих джерел

Як згодом повідомив на брифінгу голова депутатської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, 20 липня депутати зберуться на позачергову сесію Верховної Ради, аби розблокувати підписання законів про судову реформу.

Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Члени ВРП часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Вони також відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. Щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 

Нагадаємо, що в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter