Окупанти навчають жінок в окупованому Криму на операторів дронів-камікадзе

Дата: 06 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Російські загарбники в українському Криму продовжують рекрутинг місцевого населення до свого війська, формуючи так звані підрозділи територіальної оборони. Зокрема в Євпаторії вони формують батальйон «Ветер».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

ЗМІ інформує, що наприкінці червня у російській соцмережі на сторінці міста Євпаторія з’явилися повідомлення про набір людей, які  надалі можуть “залучатися до оборони Криму” у батальйоні “Ветер”.

Клуб тактичної медицини та військового вишколу проводить навчання  на базі місцевої автошколи ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту Росії – переформатована у БАРСі Боевой армейский резерв страны.

Долучитися до бойових підрозділів також пропонували й раніше – у травні цього року. Тоді йшлося про вступ до лав 3 роти “Ветер” батальйону “Запад” самооборони Криму.

З 24 червня до 1 липня формувався вже восьмий набір, а отже кількість людей, що може бути залучена до підрозділу, є значною. У квітні 40-годинні курси пройшли близько 230 людей, 150 з яких продовжили навчання. 

Після вдалого проходження навчання  рекрути отримують сертифікати, де вказується керівник “ПО РО “ДООСАФ России” Дмитро Майбородов

Дмитро Майбородов. Фото: сторінка МВС

Проте жодних відомостей про юридичну особу з такою назвою або ПІБ командира у державному реєстрі РФ  немає. 

Журналісти зазначають, що, ймовірно, тут застосована схема,  за допомогою якої так званий голова Криму Сергій Аксьонов легалізував свою приватну армію у Криму – загін БАРС-30 “Ливадия”, у складі якого під керівництвом “вагнерівців” сформовано штурмовий розвідувальний підрозділ “Конвой”. 

Також з курсантів-жінок, що проходили курси від клубу, сформували команду, що вчиться пілотуванню дронів-камікадзе під назвою “Крилья ветра”. Жінок планують навчати як пілотуванню, так і виготовленню FPV-дронів, які можливо надалі будуть застосовуватися на фронті.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомляє, що кримчани щодня продовжують фіксувати активність російських винищувачів, які стріляють ракетами в бік материкової частини України. Також повідомляють про пуски ракет з акваторії Чорного моря у тих самих напрямках.

Росіяни заявили, що нібито ремонтують дорогу від Мелітополя до пункту пропуску “Джанкой”. 200 кілометрів цієї траси пролягатимуть тимчасово окупованими територіями Херсонської та Запорізької областей. Для цього Росія залучила понад 400 осіб та близько 220 одиниць техніки, робота цілодобово.

Повідомляється також, що окупанти налагодили понтонну переправу біля пошкодженого Чонгарського мосту, який сполучає тимчасово окупований Крим із материковою частиною України. Працює переправа виключно для військових потреб. Техніки їде багато.

За даними Центру нацспротиву, окупанти використовують захоплену цивільну портову інфраструктуру для доставки вантажів військового призначення: у керченському морському рибному порту з початку червня фіксувалося вивантаження щонайменше одного залізничного порома на день — криті вагони та цистерни, техніка.

Станом на 3 липня в окупованому Криму вже відбулися поховання щонайменше 419 солдатів російської армії. 296 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

Представництво президента дякує співгромадянам в тимчасово окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема, щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ РФ, руху спротиву окупації. Кримчан просять надсилати детальну інформацію на електронну адресу Відділу інформаційного забезпечення Представництва: press.mpuinarcrimea@gmail.com.

Напередодні українська розвідка звернулася до кримчан

Напередодні Нацспротив заявив, що в тимчасово окупованому Криму росіяни продовжують посилювати заходи з пошуку підпілля. Кримчан закликали чистити історію браузерів та відписуватися від українських телеграм-каналів перед виходом на вулицю.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторила заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter