Новий очільник Довженко-Центру заявив про намір домогтися скасування наказу про реорганізацію закладу

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Призначений тимчасовим виконувачем обов’язків гендиректора Довженко-Центру Андрій Алфьоров має намір домогтися скасування наказу про реорганізацію закладу. 

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Т. в.о директора Довженко-Центру Андрій Алфьоров. Колаж: ZMINA

Він наголосив на тому, що призначення його на цю посаду “не є елементом якоїсь гри”, а викликане його власним бажанням врятувати Центр.

“На моїх очах Центр зусиллями Івана Козленка перетворювався із цвинтаря на храм кіно. І мені б не хотілося спостерігати зворотний процес. Саме тому я маю намір домогтися скасування наказу про реорганізацію і зупинити будь-які інші спроби її провести”, — заявив Алфьоров.

Він підкреслив, що вважає ексдиректорку закладу Олену Гончарук переможницею конкурсу (Ред. — на посаду керівниці), і зробить все можливе, аби її призначили на цю посаду, офіційно підписавши контракт.

Він нагадав, що є лише виконувачем обов’язків і підкреслив, що для нього важлива позиція колективу Центру.

“Для захисту колекції Довженко-Центру маю намір добитися надання йому статусу “національного”, визнання його Державним фондом фільмів як інституції, що фахово і практично з 1994 року здійснює архівну та науково-дослідну діяльність з розвитку фільмофонду, відновлення, реставрування та збереження творів національної кіноспадщини”, — написав він

На його переконання, потрібно терміново розробити нормативну базу для функціонування фонду фільмів, залучення міжнародних експертів і найголовніше — зберегти фінансову підтримку з держбюджету на період війни та два роки після.

“Всім тим, кого я безумовно поважаю і ціную як професіоналів галузі, хочу процитувати слова одного культового кіногероя: “Я принаймні спробував”, — резюмував Алфьоров.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Нею стала Юлія Каждан: журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-Центру, щоб розпочати роботу, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків.

Уже 10 листопада до Довженко-Центру прийшли з обшуками силовики. За даними “Детектора медіа”, рішення про проведення слідчих дій ухвалили через справу про зловживання владою одним з колишніх керівників установи.

Колектив центру закликав українців до громадського контролю ситуації у своїх публічних просторах.

15 листопада стало відомо, що реорганізацію Довженко-Центру тимчасово зупинили.

18 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” звільнилася з посади. На її місце призначили Андрія Алфьорова — режисера, куратора, автора виставкового музейного проєкту “Польоти уві сні та наяву” про однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, що реалізовувався в Центрі, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter